Gedeputeerde Peter van Drenth van de provincie Gelderland, Voorzitter Henk Bulten van Achterhoek Toerisme en wethouder Sylvia Fleuren (vlnr)hebben de eerste exemplaren van de vernieuwde wandelgids ontvangen van Wandelnet voorzitter Ankie van Dijk. Foto: Lineke Voltman

Gedeputeerde Peter van Drenth van de provincie Gelderland, Voorzitter Henk Bulten van Achterhoek Toerisme en wethouder Sylvia Fleuren (vlnr)hebben de eerste exemplaren van de vernieuwde wandelgids ontvangen van Wandelnet voorzitter Ankie van Dijk. Foto: Lineke Voltman

Ontdek de Achterhoek-Oost met het Scholtenpad

Sport

WINTERSWIJK - Het Scholtenpad, dat in 1995 is uitgezet als eerste streekpad met als middelpunt Winterswijk, is vernieuwd en aangepast. De presentatie vond plaats bij restaurant Lev bij Mike. Gedeputeerde Peter Drenth van provincie Gelderland, wethouder Sylvia Fleuren van gemeente Winterswijk en voorzitter Henk Bulten van Achterhoek Toerisme namen de eerste exemplaren van de nieuwe wandelgids in ontvangst van Wandelnet-directeur Ankie van Dijk.

Door Lineke Voltman

Het Scholtenpad is een van de 12.000 kilometer lange afstands wandelpaden, streekpaden en NS wandelingen, die beheerd worden door de stichting Wandelnet. Bea Stam, coördinator routes van Wandelnet: “Onze missie is Nederland toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor wandelaars. Bij het Scholtenpad hebben we enkele aanpassingen gedaan in zowel de route als de bewegwijzering. Tot nu toe werd die aangegeven op bomen, nu is de geel/rode markering op palen geplaatst uniform onze andere routes.”

Korte etappes en dag wandelingen
Het 90 kilometer lange streekpad door de Achterhoek bestaat uit een cirkel en ‘spaken’ met als middelpunt Winterswijk. Het pad is op te splitsen in vijf kortere etappes en daarnaast zijn er zes dag wandelingen met een lengte van 19 tot 26 kilometer. Deze wandelingen voeren door de fraaie buurtschappen van Winterswijk zoveel mogelijk over onverharde paden. 

Het verhaal van het Scholtenpad
Stam: “De route verwijst naar de bijzondere geschiedenis van deze streek. We besteden aandacht aan het landschap, de steenuilen, de steengroeve, de beken en de textielindustrie. De machtige scholtenboeren hebben een grote stempel gedrukt op het gebied. Langs het Scholtenpad kom je vooral in de buurtschappen Ratum en Woold nog fraaie scholtenboerderijen tegen. Je herkent de boerderijen aan de vele statige voorhuizen. Dankzij deze redelijk conservatieve scholtenboeren kunnen we nu nog genieten van het rijke erfgoed dat zij hebben nagelaten.”

Video’s en podcasts
De verhalen zijn onderweg te beluisteren via QR-codes, die op verschillende plekken kunnen worden gescand. Kenners van het gebied hebben zowel video’s als podcasts gemaakt. Deze geven diepgang aan de wandeling op het Scholtenpad. Ze brengen de verhalen over de bijzondere cultuurhistorie, het unieke landschap en de zeldzame natuur tot leven. Zo wordt een inkijkje in het leven van het steenuiltje, de geschiedenis van de textielindustrie en de unieke vondsten in de steengroeve gegeven.

Vrijwilligers
“Als Wandelnet kunnen wij natuurlijk niet zonder vrijwilligers”, zegt Stam, “landelijk beschikken we over ruim 900 vrijwilligers. Wat betreft het Scholtenpad werken we met een padcoördinator en er zijn vier vrijwilligers die ieder een stuk van de route onderhouden en controleren. Zij zijn onze ogen en oren in het veld.”

Werkgroep Scholtenpad
Flip de Bruijn is de padcoördinator van het Scholtenpad. “Onze werkgroep bestaat uit vier vrijwilligers. Ik onderhoud onder andere de contacten met Wandelnet over de route en eventuele wijzigingen. De vernieuwing van het pad houdt o.a. in dat delen van de route zijn aangepast, er zijn nieuwe paden toegevoegd, de bewegwijzering is vernieuwd door Achterhoek Toerisme met stickers en het nieuwe boekje met de routebeschrijvingen geeft veel meer informatie qua tekst en foto’s.

Meer informatie over het Scholtenpad is te vinden op de website van Wandelnet: www.wandelnet.nl/scholtenpad. De nieuwe gids van het Scholtenpad is te koop via de webwinkel van Wandelnet, de VVV en boekhandelaren.       
                          
                          
        
                          
                                   
        

.         

.         

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant