Scott overhandigt de tekendoos aan Johan Wilterdink (l). Esmee Hovenier en Joop Klein Haneveld bieden de helpende hand. Foto Lineke Voltman
Scott overhandigt de tekendoos aan Johan Wilterdink (l). Esmee Hovenier en Joop Klein Haneveld bieden de helpende hand. Foto Lineke Voltman

Tekendoos met voorlichting over tekenbeten en de ziekte van Lyme

Onderwijs

WINTERSWIJK - OBS Woold heeft als tweede in Nederland dinsdag 10 mei een tekendoos aangeboden gekregen van de 8-jarige Scott Hovenier, leerling van de school. Het gaat niet om een doos met kleurpotloden maar er zit informatie in over tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Door Lineke Voltman

Scott heeft sinds zijn geboorte de ziekte van Lyme. Moeder Esmee is 22 jaar geleden gestoken door een teek en kreeg de ziekte. “Ik ben vier weken heel ziek geweest, waarna ik hartritmestoornissen kreeg en vele andere klachten. Na de geboorte van Scott zag ik dat hij ook symptomen vertoonde. In 2019 hebben we hem laten testen, met als uitslag Lyme, een ziekte die overdraagbaar is van moeder op kind. Ook onze dochter Ashley heeft de ziekte. Het toeval wilde dat mijn man Jan ook een aanverwante ziekte heeft door een stalvlieg.”

Materiaal om te oefenen 
In de tekendoos zitten voor alle gezinnen een envelop met informatie en een poster die ze kunnen ophangen in huis, zodat de kinderen goed kunnen kijken wat ze moeten doen bij een tekenbeet. Ook zit er materiaal in om te oefenen hoe ze de teek kunnen verwijderen. Verder informatie voor leraren om uitleg te geven op school en een kinderboekje over teken en de ziekte van Lyme voor de schoolbibliotheek.

Spreekbeurt 
Esmee: “Scott had vaak oorontstekingen, slaapproblemen, woedeaanvallen en astma. Hij is een tijd lang behandeld met kruiden en veel supplementen en momenteel gaat het goed.” Scott beaamt het volmondig. “Ik wil met een spreekbeurt de andere kinderen en leraren van mijn school meer over deze ziekte vertellen maar daarvoor hadden we materiaal nodig. Op de website van de stichting Tekenbeetziekten zagen we deze tekendoos, die beschikbaar gesteld wordt voor scholen. “

Meer onderzoek naar Lyme
Huisarts in ruste Joop Klein Haneveld is vrijwilliger en patiëntvertegenwoordiger bij de Lyme vereniging. Hij heeft onderzoek gedaan naar deze ziekte. “Er is nog veel te weinig bekend over de ziekte van Lyme. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden. Ook huisartsen onderkennen vaak de ziekte niet. De infectie wordt alleen overgedragen door besmette teken, ben je gebeten dan moet de teek zo snel mogelijk op de goede manier verwijderd worden en moet er begonnen worden met antibiotica. Vaak is een rode vlek of ring te zien maar ook koorts is een indicatie. Als de ziekte niet op tijd behandeld is kunnen gewrichtsklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. In Nederland wordt meestal antibiotica gegeven, echter in andere landen (bv. Duitsland) worden andere behandelingen met succes toegepast, zoals het voorschrijven van kruiden.

Tekendoos ook op andere scholen
Directeur Johan Wilterdink, die de tekendoos in ontvangst nam, merkt op: “Ik wist dat Scott de ziekte van Lyme had en toen zijn jongere zusje werd aangemeld voor school zag ik op het formulier dat zij deze ziekte ook heeft. Ik werd nieuwsgierig en heb contact gezocht met Esmee. Daarbij hoorde ik voor het eerst dat de ziekte overdraagbaar is. Met de inhoud van de doos gaan de leerkrachten de komende weken voorlichting geven in alle klassen om kinderen duidelijk te maken dat een tekenbeet niet iets onschuldigs is maar we willen ze ook niet bang maken. Twee weken lang gaat de doos de klassen rond en daarna gaat hij terug naar de stichting Tekenbeetziekten, zodat hij weer uitgeleend kan worden aan andere scholen. Ik ben voornemens om de doos ook aan te vragen voor de scholen Kotten en Miste en tevens ga ik in het directieberaad ervoor pleiten om ook de scholen in het dorp erbij te betrekken.”

.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk