Foto: Robert Schadd
Foto: Robert Schadd

IVN/KNNV wandeling - Voorjaarsflora Het Masterveld en de Elzen

Natuur

IVN/KNNV wandeling over Masterveld en de Elzen

WINTERSWIJK - Op zondag 17 maart houden natuurverenigingen IVN en KNNV Oost Achterhoek een wandeling naar het Masterveld en de Elzen in Winterswijk. Tijdens de wandeling is zeker de ontluikende voorjaarsflora te zien.

De Vennevertlose beek stroomt door de Elzen en daarna via Scholtegoed Kössink verder naar het Westen. Omdat het water van deze beek grotendeels toevoer krijgt van Nederlandse watergangen, is de waterkwaliteit goed beheersbaar. Daarom heeft deze beek vanaf de jaren ‘70 de kwalificatie H.E.N. beek gekregen (Hoog Ecologisch Niveau). Geleidelijk komen steeds meer terreinen grenzend aan deze beek in natuurlijk beheer.
Wandelaars gaan eerst kijken in de Elzen, een haagbeuken-eikenbos, waarin ook nog een heiderestant te zien is. Daarna keren deelnemers terug naar de Kössinkweg en volgen de Vennevertlose beek door het Kössink bos. Hierin zijn nog oude landschapsstructuren te vinden die hun functie verloren lijken te hebben. Deelnemers wandelen verder langs de Scholtenboerderij met zijn oude korenspieker, over de hoge es richting Lutje Kȍssink en de Ratumse beek. Langs deze beek loopt een smal pad met uitbundige bloei van bosanemonen. Ook staat er klaverzuring met zijn wit-roze bloemetjes en ziet men de sprietjes van Grote muur al verschijnen. Deze wandeling door het diepe dal met beekbegeleidend bos en meanders van de beek is altijd weer fascinerend. Via het erf van boerderij De Kremer en de Kremerweg keren wandelaars weer terug naar het startpunt. Het is sterk aan te raden om vooral stevig schoeisel of zelfs laarzen aan te trekken. De wandeling start en eindigt op de T-kruising Kössinkweg en de Kremerweg en begint op zondag 17 maart om 14 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan de wandeling.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant