De kinderen stopten een tijdscapsule bij de eerste boom. Foto: Clemens Bielen

De kinderen stopten een tijdscapsule bij de eerste boom. Foto: Clemens Bielen

Leerlingen Julianaschool planten bomen bij de ‘Kampeergelukfabriek’

Natuur

Het distributiecentrum van Obelink komt in een groen bedje

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK - Een betere dag hadden de organisatoren niet uit kunnen zoeken. De zon scheen volop toen kinderen van Groep 5 en 6 van de Julianaschool na een kort fietstochtje aankwamen bij de ‘Kampeergelukfabriek’. De nationale boomfeestdag op 15 maart, werd aangegrepen om bomen te laten planten door de leerlingen. Het beplanten van de omgeving van de ‘Kampeergelukfabriek’, het nieuwe distributiecentrum van Obelink bij het Beatrixpark, is al in volle gang. Woensdag 15 maart kreeg het project hulp van ongeveer 20 enthousiaste scholieren. Bij stralend weer kwamen ze bij Obelink aan, en nog stralender vertrokken ze rond een uur of twaalf weer op de fiets naar school na een leerzaam traject.

Aan de reacties van de kinderen was te horen dat de ochtend zeer geslaagd was geweest.

Obelink Vrijetijdsmarkt doet er alles aan om het vrij kolossaal aandoend distributiecentrum landschappelijk in te passen en heeft landschapsontwerper ‘Het Buitenburo’ uit Lichtenvoorde in de arm genomen om dit met kennis van zaken uit te voeren. De laatste fase naar de definitieve volledige ingebruikname, die midden zomer verwacht wordt.

In totaal staan er dan 100 bomen en 110 struiken. Daarnaast is er een kruidlaag van merendeel vaste planten ingezaaid. De enige niet-inheemse soort, zijn de drie acacia’s, die langs de weg staan. Ook dáár is over nagedacht volgens Dyon Temming van ‘Het Buitenburo’. Volgens Nick Vooijs van Vrijetijdsmarkt Obelink hecht het bedrijf veel waarde aan lokale en regionale samenwerking. De boomkwekerij en het hoveniersbedrijf komen evenals ‘Het Buitenburo’ uit de Achterhoek.

Belang van bomen
Voorzien van een hapje en een drankje luisterden de kinderen naar Dyon Temming, die vertelde hoe belangrijk bomen zijn. De leerlingen bleken verrassend veel te weten over het belang van bomen, zelfs het leven van de boom onder de grond was niet onbekend. Alleen op de vraag van Dyon: ‘Wat is de beste tijd om te planten?’ hadden ze niet het antwoord dat Temming zelf in gedachten had.
“Dertig jaar geleden is de beste tijd om te planten”, verzekerde hij.
Na een uitleg over wat de kinderen moesten gaan doen, werden er rode en blauwe scheppen van Obelink uitgereikt, die ze na afloop mochten houden. Ze gingen naar buiten om in groepjes de fruitbomen te planten in de vooraf gemaakt gaten.

Historisch moment voor de toekomst 
Extra speciaal was de tijdcapsule vol met briefjes met wensen en vragen van de kinderen. De capsule werd bij de eerst geplante boom mee ingegraven en zal over 100 jaar worden opengemaakt. De toekomstige bewoners zullen verrast zijn: Bestaat FC Winterswijk nog? Zijn er nu vliegende auto’s? Maar ook de zorgen over de klimaatsverandering kwamen in de wensen en vragen tot uiting.
Na het ingraven van de tijdcapsule werden in korte tijd de andere bomen geplant. Met veel plezier. Dat was aan de verhitte kopjes te zien, die opgewekt de toekomst van de bomen tegemoet zagen.
Een bewateringssysteem gaat er voor zorgen, dat de bomen een eventuele droogte kunnen overleven.

Kinderen van de Julianaschool planten bomen bij het distributiecentrum van Obelink. Foto: Clemens Bielen
Kinderen van de Julianaschool planten bomen bij het distributiecentrum van Obelink. Foto: Clemens Bielen
Kinderen van de Julianaschool planten bomen bij het distributiecentrum van Obelink. Foto: Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk