Belangstellenden kunnen de groeve afdalen tijdens de natuurwerkdag. Foto: PR KNNV
Belangstellenden kunnen de groeve afdalen tijdens de natuurwerkdag. Foto: PR KNNV

KNNV Natuurwerkdag Steengroeve Winterswijk

Natuur

Een helpende hand werkt in de natuur

WINTERSWIJK - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt op zaterdag 1 oktober weer de meest spectaculaire natuurwerkdag van het jaarprogramma.  Deelnemers gaan aan de slag in de oude steengroeve in Winterswijk.

De Winterswijkse steengroeve wordt wel de mozaïekvloer van Nederland genoemd. Het is geologisch werkelijk uniek. De steengroeve is deels nog in gebruik. Vrijwilligers gaan echter aan de slag in de oude groeve, die sinds de jaren tachtig niet meer in gebruik is. Daarvoor werd groeve gebruikt voor de winning van Muschelkalk. De groeve heeft zich, als eigendom van Staatsbosbeheer, ontwikkeld tot een schitterend stuk natuur. Er leven zeldzame planten en dieren, maar het meest bekend is de groeve toch wel als nestplaats van een koppel oehoes. Het spreekt voor zich dat de oude steengroeve normaal niet voor publiek toegankelijk is. Voor de werkers van KNNV maakt Staatsbosbeheer echter graag een uitzondering. 

Wie altijd al een heeft willen afdalen naar de bodem van de groeve en graag de handen uit de mouwen wil steken, mag deze KNNV natuurwerkdag niet missen. Vrijwilligers gaan in de groeve vooral ongewenste boomopslag verwijderen. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, die ook meer over het gebied kan vertellen. Ondertussen maken deelnemers tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.

De dag staat onder leiding van H. Toebes, een ervaren en enthousiaste KNNV kracht. Aanmelden is deze keer verplicht, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd. Ook voor koffie/thee en soep wordt gezorgd. Neem wel eigen boterhammen mee. Deelnemers verzamelen op zaterdag 1 oktober om 9.30 uur aan de Steengroeveweg in Winterswijk, ter hoogte van het Oehoepad. De verwachting is dat er gewerkt wordt tot ongeveer 15 uur. Zorg voor stevig schoeisel en eventueel een klapstoeltje voor de pauze. Er zijn handschoenen, maar het is fijn als men eigen handschoenen meeneemt. Het is ook mogelijk om alleen in de ochtend te komen. Geef dat dan even aan bij aanmelding. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk