Drie vrijwilligers poten nieuwe planten in een van de tuinen
Drie vrijwilligers poten nieuwe planten in een van de tuinen Present Winterswijk

Groene aandacht voor mens en tuin

Natuur

WINTERSWIJK - Vrijwilligers van Present en Klimop, bewoners en hulpverleners verzamelden zich zaterdagochtend 30 oktober in Klimop, plek voor ontmoeting, duurzaamheid en zingeving aan de Noteboomstraat in Winterswijk. Onder genot van een kop koffie maakten ze kennis met elkaar en werd de tweede Sociaal Groen-dag van Present Winterswijk gestart. In vier groepen gingen ze op deze regenachtige dag aan de slag om twee tuinen aan de Scholtenenk en twee tuinen aan de Berkenstraat een groene metamorfose te geven.  

Groene aandacht stond centraal tijdens de dag, aandacht voor de tuinen én ruimte voor contact met en tussen de bewoners. Dat is gelukt. Er waren mooie ontmoetingen tussen de vrijwilligers en de bewoners. Bijvoorbeeld door tijdens een pauze samen koffie te drinken. “Mevrouw was zo blij met de hulp, dat zij zelf ook zin kreeg en ging meewerken in haar tuin. Tegen koffietijd ging ze speciaal wat lekkers kopen om ons te trakteren”, vertelt een van de vrijwilligers. En de bewoner van een ander adres had een grote pan pompoensoep met mais en kip gemaakt. Deze werd door de vrijwilligers en een paar bewoners genuttigd tijdens een gezamenlijke lunch in de Klimop. Ingrid Mes, consulent wonen van woningbouwvereniging De Woonplaats verzorgde deze lunch.  

Blij met resultaat 
Rond 14 uur waren alle vier de tuinen klaar. Alle bewoners en vrijwilligers hielden een goed gevoel over aan de dag en waren erg tevreden over het eindresultaat. Een van de medewerkers van HIER liet achteraf weten: “De vrouw die ik begeleid, heeft het project al zeer prettig ervaren, ze is blij met haar opgeknapte tuin”.  

Samenwerking
Present werkt voor het project samen met de gemeente, De Woonplaats, hulpverleners en Hovenier Wenninkhof. Eigenaar Jan Bent van de laatste partij was tijdens het project ook aanwezig, gaf aanwijzingen aan de vrijwilligers en hielp zelf ook als vrijwilliger mee. Vooraf had hij voor alle tuinen al een plan gemaakt, zodat duidelijk was wat er per tuin moest gebeuren. Anna-Lena Penninx, projectmedewerker duurzaamheid van de gemeente was eveneens aanwezig, zij knapte samen met een paar vrijwilligers vanuit het AZC een van de tuinen op.  

Vrijwilligers van Klimop en Present zullen de komende anderhalf jaar de bewoners helpen bij het onderhoud van hun nieuwe biodiverse tuin, na deze periode is de tuin onderhoudsarm en kunnen de bewoners het alleen bijhouden.    

Over Sociaal Groen 
Met Sociaal Groen wordt gezorgd voor meer groen in de wijk en is het de bedoeling mensen met elkaar te verbinden. Tijdens feestelijke projectdagen gaan groepen vrijwilligers onder begeleiding aan de slag. Ze wieden, snoeien en verwijderen tegels. Daarna planten ze onderhoudsarm en eco-vriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers de bewoners met het onderhoud van hun tuin. Zo ontstaan er mooie contacten in de buurt. Tegelijkertijd draagt het bij aan meer groen, een nette leefomgeving en betere klimaatbestendigheid. Sociaal Groen wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Postcode Loterij Buurtfonds.

Wie het ook leuk vindt om een tuin te onderhouden en ondertussen een praatje te maken met de bewoner, kan zich melden voor Sociaal Groen bij Anneke van Nierop, projectcoördinator Present Winterswijk, anneke.van.nierop@presentwinterswijk.nl of tel. 06 14747345. 

Op de knieën om nieuwe planten te poten
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk