Wolfgang Maas en Thea Windmuller. Foto: eigen foto/Mirjam Schwarz

Wolfgang Maas en Thea Windmuller. Foto: eigen foto/Mirjam Schwarz

Mirjam Schwarz

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet

Maatschappij

WINTERSWIJK - Een eerste kus in de Gasthuisstraat, een drukke huishouding in de Spoorstraat en betrokken raken bij het verzet: dat zijn enkele elementen in de verhalen die dit jaar in Winterswijk worden verteld in het kader van Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet. Op zondag 28 april worden die verhalen op zes verschillende adressen verteld.

Het zijn stuk voor stuk bijzondere en uiterst persoonlijke verhalen die voor de editie van 2024 worden verteld. Zoals het verhaal van Saul Aron Braunhut, die als zestienjarige jongen vanuit Polen naar Nederland kwam om een agrarische opleiding te volgen. Zijn doel was een kibboets in Palestina. Henk Vis vertelt in de synagoge  hoe het verder met Saul ging.

Dat is de essentie van Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet: het verhaal wordt verteld op de plek waar het zich heeft afgespeeld. Bijvoorbeeld op het adres Prins Hendrikstraat 14, de woning naast de voormalige Ambachtsschool van Winterswijk. De kleinzoon en achterkleinzoon (!) vertellen daar het verzetsverhaal van Pieter Brittijn. Hij groeide in die woning op, verhuisde na zijn trouwen naar Medemblik en raakte via zijn werk betrokken bij het verzet.

Niet in een woning, maar in de buitenlucht van de Korenburgerveenweg wordt het verhaal verteld van de groep mensen, in de leeftijd van nul tot 62 jaar, die zich in het Korenburgerveen probeerden te verschuilen voor de nazi’s en hun handlangers. Astrid Dekkers vertelt ter plekke hun verhaal.

De familiegeschiedenis van veehandelaar Izaak de Leeuw, wordt verteld door Ada Ilmer in het voormalige woonhuis van de familie Stationsstraat 3.

Het verhaal over de Duitse vluchteling Wolfgang Maas, die al op zestienjarige leeftijd door zijn ouders naar Winterswijk werd gestuurd, wordt verteld door Marieke Driever op Gasthuisstraat 102.

Open Joode Huizen/Huizen van Verzet is een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. In Winterswijk wordt het uitgevoerd door de werkgroep leren van de Oorlog en de Stichting Winterswijkse Synagoge.  

Voor de bezoekers van Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet is het een kennismaking met slachtoffers, overlevenden en verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog. Wie waren ze? Hoe leefden ze? Waar zat hun schuilplaats? Wat is er van ze geworden?  

De verhalen worden zondag 28 april op zes adressen verteld, de eersten om 10.30 uur, de laatsten om 14.15 uur. Precieze adressen en aanvangstijden staan vermeld op www.synagogewinterswijk.nl en www.synagogewinterswijk.nl. De folder met alle gegevens is vooraf te vinden bij boekhandel Kramer en de VVV.


www.synagogewinterswijk.nl

www.synagogewinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant