Theo Tetelepta, Esther Sonderen, Leander Grooten en Dick van Dijk in de keuken van Klimop. Op de achtergrond bereiden vrijwilligers de wekelijkse maaltijd. Foto: Sis Huiskamp
Theo Tetelepta, Esther Sonderen, Leander Grooten en Dick van Dijk in de keuken van Klimop. Op de achtergrond bereiden vrijwilligers de wekelijkse maaltijd. Foto: Sis Huiskamp

Pioniersplek Klimop zoekt meedenkers voor nieuwe huisvesting

Maatschappij

WINTERSWIJK - Klimop gaat deze zomer verhuizen. Dat staat vast. Maar waarheen? Daarvoor richten de mensen van deze bijzondere, duurzame en veilige plek voor ontmoeting, verbinding, zingeving en activiteiten zich tot alle Winterswijkers.

Door Sis Huiskamp

De huisvesting in de oude Mondriaan mavo in de Noteboomstraat, die in 2021 door de Woonplaats mogelijk was gemaakt voor Klimop, is tijdelijk. Dat wisten alle betrokkenen. Ze konden er een goede start maken. Op deze door de buurt omsloten plaats in de Scholtenenk komen sociale huurwoningen. Leander Grooten is als professioneel pionier bij Klimop betrokken. Klimop is onderdeel van een landelijke beweging met zo’n 150 pioniersplekken en komt voort uit de protestantse gemeente in Winterswijk. Pionieren is gericht op nieuwe manieren om op duurzame wijze met zingeving om te gaan. Het aanbod van Klimop is ontstaan vanuit de vraag van buurtbewoners en bezoekers. De buurt is dus een ‘levend’ en belangrijk onderdeel van Klimop, dat onlangs de Duurzaamheidprijs 2023 van de gemeente ontving. Er komen nu wekelijks honderd tot honderdvijftig bezoekers voor een divers aanbod van activiteiten. 

Het werk in Klimop wordt behalve door Leander door vrijwilligers gedaan, zowel bestuurlijk als in de uitvoering. Esther Sonderen zit sinds 2021 in de kerngroep. Dick van Dijk denkt vooral mee op projectmatige onderdelen van het proces en is voorzitter van de denktank die in het leven is geroepen. Theo Tetelepta is bestuurslid van stichting ’t Stekkie, een vrijetijdsgroep voor verstandelijk gehandicapten. Deze groep is een vaste gebruiker van Klimop.

Leander Grooten: “We moeten hier dus weg en we willen de Winterswijkers laten meedenken over de mogelijkheden. Het past bij de filosofie van Klimop om dat samen te doen.” Esther Sonderen: “We waren drie jaar geleden op zoek naar een plek om een gemeenschap te vormen voor iedereen. Los van de kerk of een kerkgebouw. De drempel bleek daar voor sommigen te hoog. Ontmoeten is een levensbehoefte en een van de pijlers van Klimop. Op de eerste ochtend dat we opengingen stonden er al mensen op de stoep, zelfs in coronatijd. Er was veel behoefte aan activiteiten zoals samen koffiedrinken, spelletjes doen, handwerken, vegetarisch koken en eten met groenten uit de samen onderhouden moestuin.” 

Wensenlijstje
Er is een wensenlijstje gemaakt voor de nieuwe plek voor Klimop. Men zoekt een pand binnen de rondweg of in het centrum van Winterswijk, mét enige buiten/groenruimte er omheen om te mogen ontwikkelen. De oppervlakte van het pand zou 250 tot 400 vierkante meter moeten zijn, verdeeld over twee tot drie ruimtes en een keuken. De mogelijkheid om te koken is van belang maar de mogelijkheid om een kruiden- en moestuin aan te leggen zou ook fijn zijn. Eventuele samenwerking met een andere organisatie heeft volgens Klimop meerwaarde, zolang de eigen identiteit overeind blijft. Er is al een lijst met ingebrachte ideeën en panden, waarvan vijf concrete opties zijn overgebleven. Deze bieden vooral een mogelijkheid voor de langere termijn.

’t Stekkie
Theo Tetelepta laat de ruimte zien waar elke week de dertig bezoekers van ’t Stekkie hun (creatieve) activiteiten uitvoeren. Theo: “We weten nu wat we nodig hebben. Onze stichting bestaat al een halve eeuw en komt voort uit het welzijnswerk. We waren blij dat we na een zwervend bestaan in allerlei ruimtes bij Klimop konden aansluiten. Net als Klimop willen we groeien. Door de verbinding worden we sterker en het is een mooie kruisbestuiving gebleken.”

Dick van Dijk: “De gemeente vindt het ook belangrijk dat we ruimte vinden maar legt het initiatief meer bij Klimop. De denktank van Klimop en ’t Stekkie wil graag in maart al een keuze voor een oplossing maken, omdat de tijd tot de datum van de ontruiming nog maar kort is. Wellicht dat een tijdelijke oplossing nodig is.”

Het pioniersteam is heel flexibel. Ze willen met alle opties meebewegen en vinden het belangrijk dat Winterswijkers de mogelijkheid krijgen om mee te denken. ‘Het Gouden Ei’ hebben ze echter nog niet gevonden. Hopelijk zijn er lezers die een goed idee hebben. Zij kunnen dit delen via klimopwinterswijk@gmail.com of 06-14847818.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant