De grensovergang bij Kotten. Foto: Archief Museum Fabriek
De grensovergang bij Kotten. Foto: Archief Museum Fabriek

Lezing ‘Over de grens’ in de Museum Fabriek

Maatschappij

WINTERSWIJK - Op donderdag 15 december houdt Jan Brauer een lezing in de Museum Fabriek met de titel ‘Over de grens’. De lezing vindt plaats in de Museum Fabriek, Bedrijventerrein Morsepoort, Laan van Hilbelink 6.10 te Winterswijk. Aanvang 20.00 uur. Entree bedraagt 7 euro, leden van het Museum betalen 3,50 euro.

Begin 1933, meteen na de machtsovername van de nationaal-socialisten in Berlijn, kwam een Duitse vluchtelingenstroom naar Nederland op gang. Ook nazi-propaganda drong de grens over en dat zorgde voor grove grensschendingen, ontvoeringen en schietpartijen. Douaniers en politie in de Nederlandse grensplaatsen waren druk met het handhaven van orde en rust. Zo werd de Nederlandse grensstreek het werkterrein van het verzet van honderden Duitse emigranten tegen het nazi-bewind. De Gestapo achtervolgde dit exil-verzet tot op Nederlandse bodem.

Op basis van Nederlandse en Duitse archieven geeft historicus Jan Brauer vanuit verschillende perspectieven een levendige schets van de sociaal-politieke turbulentie in de grensregio. In deze lezing schetst Brauer hoe het exil-verzet van Duitse communisten en socialisten vanaf 1933 in de Nederlandse grensstreek en de Achterhoek was georganiseerd en werd uitgevoerd. Ook de rol van Nederlandse kameraden – zoals de Winterswijker Gradus Kobus – komt daarbij aan de orde. Met name ook hoe de Gestapo opereerde aan de grens en infiltreerde op Nederlandse bodem. Ook enkele Winterswijkse incidenten worden behandeld. De regionale geschiedenis wordt zo in een grotere context van de Nederlands-Duitse betrekkingen in de jaren 1930-1940 geplaatst. In deze periode beschouwde de Nederlandse regering lang ‘meneer Hitler’ als een bevriend staatshoofd, hetgeen de verzetsactiviteiten bepaald niet ten goede kwam.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant