Nel en Willy op het erf van het Keunenhuis. Foto: Verona Westera
Nel en Willy op het erf van het Keunenhuis. Foto: Verona Westera

Boerenerf centraal tijdens Appeltje voor de Dorst

Maatschappij

Kom genieten van alles wat het Achterhoekse land te bieden heeft

Door de redactie

WOOLD - “Tegenwoordig heeft iedereen het over voedselbossen, maar vroeger had iedereen een soort van voedselbos. Dat heette toen het erf.” Aan het woord is Nel Schellekens. Ze is topkok en werkt volgens het principe van kop tot kont. Er wordt in haar keuken in het Keunenhuis geen voedsel verspild. Vrijwel alles is bruikbaar. In samenwerking met Willy Stemerdink, van de hoogstambrigade en Stichting Boerengoed, wordt op 25 september een dag gehouden waarop aandacht is voor alles wat er van het boerenerf bruikbaar is. Appeltje voor de Dorst’ is het evenement gedoopt, het wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Dit jaar is Appeltje voor de Dorst grootser dan vorig jaar. Toen moest de dag vanwege coronamaatregelen kleinschalig gehouden worden.

“Het idee voor zo’n dag is twee jaar geleden ontstaan, toen we hier met de Hoogstambrigade waren”, legt Willy uit. “We moeten iets doen met wat er groeit en bloeit op het erf. Er wordt veel te veel weggegooid. Dat geldt niet alleen voor appels, peren en pruimen maar ook voor vlees. Alles is gericht op efficiëntie. Dat is niet altijd duurzaam. Het kan meer regionaal. Er is genoeg te oogsten in de eigen regio”, is Willy van mening.
Dat is een idee dat perfect aansluit bij filosofie van Nel Schellekens. “Doe leuke dingen en maak wat lekkers met wat er om je heen groeit en spaar in je portemonnee, dat is tegenwoordig wel nodig met deze inflatie”, voegt Nel toe.

Op en rond het erf
Op 25 september staat het boerenerf dus centraal. Willy: Er kan dan ook informatie ingewonnen worden over hoe zo’n erf er uit zou kunnen zien. Welke oude fruitboomrassen passen om de boerderij? Eventueel kan een plantplan besproken worden en kan er wellicht ingetekend worden voor aanplant”.
“En dat is wel nodig”, vindt Nel. “Er komen natuurlijk steeds meer mensen van buiten de Achterhoek hierheen. Om het Winterswijks Cultuurlandschap te behouden, is het belangrijk om mensen te informeren over wat er zoal op een erf groeit en leeft.” Mensen moeten ook kunnen zien hoe het er in het landschap uitziet. Dat kan hier prachtig om het Keunenhuis”.

Er is echter veel meer te beleven. De Erfgoed Klusbrigade is aanwezig voor informatie over (restauratie van) waterputten, kippenhokken enzovoort.
Maar ook imkers komen vertellen over de bijen.  ”En wist je bijvoorbeeld dat er walnotenolie gemaakt wordt in de Achterhoek?”, vraagt Nel. “Ik gebruik het hier in de keuken.”, laat ze weten. Er zijn kazen met bijzondere smaken, onder andere van de Brömmels, maar er is bijvoorbeeld ook Achterhoekse noga en diverse soorten cider te proeven. “Kaas met magnolia bijvoorbeeld, hier van de Kaaskathedraal”, lacht Nel. “Dat ken ik niet”, moet ook Willy toegeven. Wie kennis wil maken met bijzondere smaken en streekproducten mag Appeltje voor de Dorst niet missen. “We hebben het dan niet over de gevelkoekjes en de Achterhoekse theebeschuit, dat kent iedereen nou wel. Er zijn echt allemaal bijzonder, mooie Achterhoekse producten te vinden.”

Scholenproject
Al vóór het evenement worden ook scholen betrokken bij Appeltje voor de Dorst. Kinderen krijgen op een aantal scholen uitleg over de boomgaard, diverse soorten appels en peren en bezoeken een boomgaard waar ze fruit gaan verzamelen voor de Achterhoekse SapPers. In deze bijzondere pers wordt het fruit tot heerlijk sap geperst. Het goede van het fruit blijft behouden en wordt verpakt in 3 liter pakken, zodat de scholen heerlijk, houdbaar en vooral ook gezond sap hebben. “We willen nog proberen de scholen te koppelen aan een zorginstelling, zodat ook de ouderen kunnen genieten van het goede van het land”, legt Nel uit. Kinderen van het Sint Jozef en de Wooldse school nemen deel aan het project. Maar ook een school uit Zieuwent en een school uit de Heurne nemen deel. Nadat de kinderen appels hebben geraapt en er een deel door de sappers is gegaan, gaan de kinderen er ook nog mee aan de slag in de keuken va Nel. “Ze maken dan een maaltijd klaar voor de ‘ouwelui’, met de appels”, legt de chefkok uit.
De sappers staat ook de 25e de gehele dag aan. Iedereen die appels heeft van eigen erf kan deze laten persen. Mensen moeten zich wel even aanmelden als ze fruit hebben dat kan via de site van de Achterhoekse SapPers onder het kopje Agenda.

Tijdens Appeltje voor de Dorst kunnen kinderen ook echt aan de slag in de ‘De bakkende blagen challenge’, zoals Nel de bakchallenge heeft genoemd. “Gewoon lekker bezig zijn met wat hier groeit en natuurlijk lekker van elkaar proeven.” Maar wie niet van bakken houdt kan meedoen aan de ‘appetjes rap’. Boogie Woogie is aanwezig voor een muzikaal intermezzo. Te gast is ook Different Jacket. Ook zijn er kinderen aanwezig die bezig zijn met hun inburgering. “Wellicht zitten er kinderen bij uit de regio waar de appels hun oorsprong hebben. Een leuk toeval”, lacht Willy.

Appeltje voor de Dorst wordt een dag voor jong en oud. Er worden op en om het erf van het Keunenhuis vele kramen opgesteld en er zijn vele workshops. Uiteraard is er veel aandacht voor eten en drinken. Er kan van alles geproefd en geprobeerd worden. Maar deze dag is veel meer dan een eetfestijn. Er is aandacht voor materieel-, en immaterieel erfgoed, voor cultureel erfgoed en voor het landschap. Bezoekers kunnen zien hoe er op een duurzamer manier omgegaan kan worden met grondstoffen van het Achterhoekse land.

Belangstellenden zijn welkom tussen 10.30 en 16.00 uur. Entree is gratis. Consumpties, proeven en activiteiten kunnen betaald worden met munten die op het erf te verkrijgen zijn.

Nel en Willy op het erf bij het Keunenhuis. Foto: Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant