Annemieke van de Oosterkamp met haar hond Aika. Foto: PR

Annemieke van de Oosterkamp met haar hond Aika. Foto: PR

Honden moeten ook in Winterswijk kunnen rennen

Maatschappij

Annemieke van de Oosterkamp start burgerinitiatief voor hondenpark

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Een jaar geleden kocht Annemieke van de Oosterkamp een hond. Een kruising shiba inu/maltezer om precies te zijn. Aika, zo heet ze. Het jonge dier moet nog van alles leren en daarbij liep Annemieke al snel tegen een probleem aan. Er zijn in Winterswijk onvoldoende plekken waar honden los mogen lopen, zich uit kunnen leven en waar de eigenaren ze kunnen trainen. Annemiek besloot daarom via Facebook bij andere hondenbezitters te peilen of er behoefte is aan een omheind hondenpark. Die behoefte bleek groot.

“Om de hond te leren te reageren op commando’s en te laten socialiseren met andere honden en mensen moet het dier eigenlijk los kunnen lopen”, vertelt Annemiek. “In Winterswijk zijn maar twee plekken waar dat kan. Het Gossinkbos, maar dan moet je rekening houden met het wild dat daar zit. Als je een hond hebt met jachtinstinct is die daar zo weg. Verder heb je nog ‘t Hilgelo, maar daar mogen honden alleen in de winter loslopen. Een omheind hondenpark zou ideaal zijn, ook voor de honden zodat ze lekker kunnen rennen.”

Veel reacties
Annemieke deed haar oproep begin juli en ontving direct veel reacties. Meer hondenbezitters voelden hetzelfde gemis, zo werd al snel duidelijk. Uit de reacties bleek dat er al eerder initiatieven geweest zijn om een hondenuitlaatplaats te realiseren en dat de gemeente daar niet onwelwillend tegenover stond. “In andere gemeenten om ons heen zijn wel omheinde hondenuitlaatplekken”, vertelt ze. “Het kan dus wel. Waarom er in Winterswijk uiteindelijk niets gebeurd is met de initiatieven, weet ik niet.”
Om het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te krijgen, startte Annemieke een burgerinitiatief. Als er vijftig handtekeningen voor een burgerinitiatief verzameld worden, moet de gemeenteraad dat onderwerp bespreken. “Ik ben daarom een petitie gestart en heb inmiddels ruim tweehonderd handtekeningen”, licht Annemieke toe. “Dat zijn er genoeg voor een burgerinitiatief. Als de raad terug is van reces wil ik het onderwerp op de agenda zetten. Eén op de vijf mensen heeft een hond. Dat zou betekenen dat er in Winterswijk zo’n zesduizend honden kunnen zijn. Een hondenpark moet dan toch kunnen?”

Locaties en financiering
In afwachting van het einde van het reces probeert Annemieke nog meer handtekening voor haar petitie op te halen. Ook onderzoekt ze op welke locatie(s) een hondenuitlaatplaats gerealiseerd zou kunnen worden en hoe de uitlaatplek gefinancierd zou kunnen worden. “Ik heb begrepen dat als je zo’n verzoek indient, dat je dan zelf mogelijke locaties aan moet dragen en met een heel plan van aanpak moet komen, ook voor de financiering” zegt ze. “Eerlijk gezegd vind ik dat een beetje de omgekeerde wereld, want hoe moet ik weten wie de eigenaar is van een perceel en of het eventueel beschikbaar gesteld kan worden? Het lijkt een beetje op traineren van het project, vind ik.” Toch houdt dat Annemieke niet tegen. Gesteund door de hoeveelheid positieve reacties die ze ontving, gaat ze de komende weken in gesprek met grondeigenaren als Natuurmonumenten en Gelders Landschap & Kastelen.

Eerder sprak Annemieke al met andere gemeenten over de totstandkoming van de hondenuitlaatvelden. “In bijna alle buurgemeenten zijn omheinde hondenuitlaatvelden”, vertelt ze. “Over het algemeen zijn de gemeenten om ons heen daar heel tevreden over. Bijkomend voordeel is dat honden daar minder komen op plekken waar ze niet losgelaten mogen worden.
“Ik zou tevreden zijn met een veld waar meerdere honden los kunnen lopen”, zegt Annemieke, maar stiekem droomt ze echter van een hondenpark, zoals in Dalfsen. “Daar is een stuk bos helemaal omheind waardoor wild er niet in kan en de honden er niet uit. De boswachter daar vindt het ideaal, omdat er nauwelijks meer honden losgelaten worden in de natuur en hij als het toch gebeurt de eigenaren naar het uitlaatveld kan verwijzen.”

Meer informatie
Meer informatie over de plannen voor de hondenuitlaatplaats en de petitie is te vinden op de facebookpagina van Annemieke (facebook.com/avdoosterkamp) of zoek op Hondenpark Winterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk