De omgekeerde vlaggen zijn nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen, alleen op een enkele woning wappert deze nog. Foto: Han van de Laar
De omgekeerde vlaggen zijn nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen, alleen op een enkele woning wappert deze nog. Foto: Han van de Laar

Gemeenteraad Winterswijk: ‘We moeten met elkaar in gesprek blijven’

Maatschappij

WINTERSWIJK -  Gezamenlijke verklaring van alle gemeente raadsfracties vanwege dreigementen.

Door Han van de Laar

Door alles fracties van de Winterswijkse gemeenteraad is de volgende verklaring afgegeven: “Het recht op een eigen mening en demonstreren zijn een groot goed. Ook over de wijze van demonstreren mogen we van mening verschillen. Maar brandstichting en blokkeren van wegen met afval, zoals we afgelopen dagen elders in Nederland zagen, verwachten we niet van Winterswijkse boeren. Dat medewerkers, die bezig waren met het in opdracht van de gemeente verwijderen van omgekeerde vlaggen en linten, ernstig zijn bedreigd en geïntimideerd, heeft ons dan ook geschokt. Met die agressie en intimidatie is voor ons een grens overschreden. Wij keuren dit ten zeerste af en accepteren dit niet. Laten we vooral in goed gesprek blijven met elkaar! Gezamenlijke fracties Winterswijkse gemeenteraad.”

Een van de initiatiefnemers van deze verklaring is Erwin te Selle van Winterswijks Belang. “We schrokken enorm toen we hoorden dat er dreigementen werden geuit aan medewerkers van het bedrijf dat in opdracht van de gemeente vlaggen en linten weg haalden. Door die dreigementen is het werk afgelopen woensdag even stil gelegd en de volgende dag hervat.”

“Met de beelden van de landelijke blokkades en wegversperringen in het achterhoofd wilden we snel een statement maken. Hoewel we niet weten wie de bedreigers zijn, kunnen we ons niet voorstellen dat het om Winterswijkse boeren gaat. We hebben over en weer goede contacten en ze zijn altijd welkom voor een goed gesprek. Bij ons vinden ze een luisterend oor. Alleen ook wij hebben te maken met Rijksbeleid en de regelgeving van de Provincie. Als gemeente hebben we dat beleid uit te voeren, op de besluitvorming hebben we maar weinig invloed. We keuren dus geweld en intimidatie af. Het is een onderwerp dat zeker in de gemeenteraad nog vaker zal terugkeren, dus wij hechten aan een goed contact. We proberen goed te luisteren naar de wensen van de boeren. Overigens hebben we de indruk dat de meeste boeren dit soort intimiderende acties ook niet willen. Nogmaals: wij gaan voor overleg!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant