Stijn Koolschijn: Afterschool is nieuwe activiteit voor jongeren van Actief Winterswijk. Foto: PR
Stijn Koolschijn: Afterschool is nieuwe activiteit voor jongeren van Actief Winterswijk. Foto: PR

Afterschool is nieuwe activiteit voor jongeren van Actief Winterswijk

Maatschappij

WINTERSWIJK -  Buurtsportcoaches verzorgen in de gemeente Winterswijk onder de naam ‘Actief in de wijk’ diverse sportieve activiteiten voor zowel volwassenen als kinderen en jongeren. Sinds deze maand is het aanbod voor jongeren vanaf twaalf jaar uitgebreid met een nieuwe activiteit, vertelt buurtsportcoach Stijn Koolschijn: “Elke woensdagmiddag organiseren we ‘Afterschool, een sport- en spelbijeenkomst op het terrein bij Spot Winterswijk, achter ‘De Post’. Jongeren kunnen dan hier naar toekomen om te voetballen, tafeltennis te spelen of samen andere toffe games te verzinnen. Er is voor ieder wat wils. Chillen en muziek luisteren kan ook.”

De activiteiten worden bewust zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Aanmelden en sportkleding is daarom niet nodig. Ook is Afterschool gratis toegankelijk. “We vinden het leuk als de jongeren komen”, vertelt Stijn. “Actief Winterswijk zet sport in als middel om de Winterswijkse jeugd en jongeren in contact met elkaar te laten komen. Ik ga graag met ze in gesprek. Mochten er toch drempels zijn om deel te nemen, dan probeer ik die uiteraard weg te nemen.”

Jeugdfonds Sport en Cultuur
Als buurtsportcoach jongeren verwijst Stijn in bijzondere situaties jongeren door naar collega’s van Spot jongerenwerk, ook als zij om andere redenen, zoals het gebrek aan financiële middelen, geen lid kunnen worden van een (sport)vereniging. “Voor deze doelgroep is er het Jeugdfonds Sport en Cultuur”, licht Stijn toe, “Via een intermediair wordt er na een intake een aanvraag gedaan, waarna goedkeuring deelgenomen kan worden aan hun favoriete sport. Daarbij wordt samenwerking en contact gezocht met de lokale (sport)verenigingen.”

Spot Jongerenwerk
Ersen Buz, één van de jongerenwerkers van Spot Jongerenwerk schuift bij het gesprek aan en vertelt: “Wij gaan vanuit SPOT jongerenwerk vooral de straat op om in contact te komen met de jongeren. Ook organiseren wij diverse activiteiten. Er zijn sportieve, creatieve en culturele activiteiten. Op de locatie van SPOT is een huiskamer ingericht waar jongeren elkaar ontmoeten en kunnen chillen.”

De jongerenwerkers doen nog meer. Zij organiseren ook open podia en een wekelijks inloopmoment op vrijdag vanaf 19 uur bij ‘t Kreil. Ook bezoekt Spot Jongerenwerk regelmatig de scholen in Winterswijk, bijvoorbeeld om voorlichting over NIX18 en andere interessante thema’s te geven. In het Gerrit Komrij College wordt een huiskamer gerealiseerd voor jongeren. Ook hier komen de jongerenwerkers en buurtsport soms langs voor een praatje. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen op vrijdagmiddag bij Spot terecht voor zaalvoetbal op de vrijdagmiddag. “Daar doet altijd wel een flinke groep aan mee”, vertelt Ersen.

Doe mee
Ben je ouder dan 12 jaar, kom dan elke woensdagmiddag tussen 15 en 17 uur naar SPOT jongerenwerk”, zegt Stijn enthousiast. “Samen maken wij er een leuke middag van.”
“Tussendoor kan je even uitrusten en wat drinken!” vult Esren aan. “Wil je meer weten, check dan de website www.actiefwinterswijk.nl of de sociale media kanalen van Actief Winterswijk en SPOT jongerenwerk. Je kan ook eventueel een DM sturen. Jongeren zijn die op woensdag geen tijd hebben vanwege huiswerk of andere afspraken, kunnen op vrijdag naar de Notaristuin komen. Daar houden wij van 15 uur ‘Actief in de Wijk’ voor jongeren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk