Winnaar Luka Bentvelzen met op de achtergrond de winnaars uit de categorie medewerkers. Foto: Jasmijn Klompenhouwer/JK Stage & Studio Photography
Winnaar Luka Bentvelzen met op de achtergrond de winnaars uit de categorie medewerkers. Foto: Jasmijn Klompenhouwer/JK Stage & Studio Photography

Luka Bentvelzen en duo Maaike Wijlens en Marcel Blokland zijn Keien van Komrij 2024

Cultuur

WINTERSWIJK - Afgelopen vrijdag 19 april vond in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College de jaarlijkse talentenjacht ‘De Kei van Komrij’ plaats. Dit was bijzondere editie want het was de tiende keer dat de Kei van Komrij plaatsvond. Winnaars uit vroegere jaren verrijkten de avond met optredens en er waren nieuwe winnaars: Luka Bentvelzen uit havo 4 bij de leerlingen en Maaike Wijlens en Marcel Blokland in de categorie medewerkers.

Door Sander Damen

Om het jubileum extra glans te geven keerden een aantal oud-winnaars terug in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College. Voor de pauze was dat Julian Mokthar, winnaar van 2022. Na de pauze de winnares van vorig jaar, Kasja Burgers en de winnaars van de edities van 2015 en 2016, Elles Tetelepta en Edinio Inees. De laatste twee brachten samen het lied ‘Saving all my love’ van Whitney Houston waarbij Edinio saxofoon speelde en Elles zong.
Het publiek was onder de indruk van het gelegenheidsduo dat vertelde dat ze beide nadat ze het Gerrit Komrij achter zich hadden gelaten een muzikale carriére opgebouwd hebben. Ze zijn allebei docent en artiest geworden. Edinio geniet elke dag van zijn keuze: “Ik ben drie dagen in de week muziekdocent”, lacht hij, “maar ik heb nog geen dag gewerkt.”

Nieuw talent
Ondertussen kondigde zich deze avond weer nieuw talent onder de leerlingen aan. Naast muziek, piano en gitaar, was er zang, dans maar ook toneel. De GKC toneelgroep presenteerde voor het eerst in de geschiedenis van de Kei van Komrij een eenakter, een eigen productie, geschreven en geregisseerd door docent Mark Langewouters. “Een mooi stuk met een fraaie boodschap”, aldus de jury.

Medewerkers
In de categorie medewerkers waren dit keer drie deelnemers. ‘Vaste deelnemer’ docent Mark Langewouters werd aan het begin van de show nog in het zonnetje gezet. Op het scherm verscheen een video waarin Hans Kazan goochelaar en regisseur Langewouters complimenteerde met zijn inzet voor de Kei en hem veel succes wenste bij zijn optreden. De boodschap raakte de docent economie: “Hans Kazan is de reden waardoor ik met goochelen begonnen ben”, lichtte hij toe.
Tussen de optredens door vermaakte het presentatieduo gevormd door docenten lichamelijke opvoeding Lisanne van Brero en Pim Weghorst het ongeveer tweehonderdvijftigkoppige publiek in de theaterzaal. ‘Cultheld’ docent Nederlands Deniz Topal deed via een liveverbindingen vanuit de Green Room elders in het pand waar hij op geheel eigen, vaak hilarische, wijze de kandidaten naar hun ervaringen vroeg.

Winnaars
Aan het eind van de avond koos de jury Maaike Wijlens en Marcel Blokland tot winnaars van de categorie medewerkers. Zij brachten het lied ‘Liefs uit London’ van Bløf waarbij Blokland de elektrische basgitaar speelde en zong en Maaike Wijlens de accordeon speelde. De jury was vooral onder de indruk van het ‘kleine spel’. “Het lied gaat over London, maar ik waande me in Frankrijk”, aldus jurylid (en zanger) Niek Prins.
Prins vormde samen met speciaal jurylid muziekdocent en deelnemer aan het RTL-programma Holland’s Got Talent Jeffery Sletering en coördinator inhaaltoetsen Hans Rengeling die eerder werkte voor Cirque du Soleil, Studio 100 en Warner Bros de jury. Zij kozen bij de leerlingen voor Luka Bentvelzen als winnaar.
Luka werd geroemd om zijn verrassende uitvoering van Elton John’s ‘Your Song‘ dat hij verrassend begon met een klassiek stuk. De jury koos hem unaniem als winnaar en roemde Luka om zijn spel, zang, interactie met het publiek en verrassende switch van klassiek naar het nummer van Elton John. Volgens de jury toonde Luka in zijn optreden duidelijk zijn talent.

Dankwoordjes
Uiteraard waren er ook dankwoordjes voor iedereen die betrokken was bij het slagen van de avond. Dat bleken er veel te zijn: mensen van het licht, geluid, stagemanagement, de garderobe, kaartverkoop, presentatie, drankjes, workshops, fotografie en meer… een lange en indrukwekkende lijst van medewerkers.
Omdat het de tiende editie was, kregen de organisatoren Sabrina Damen-Heesen en Saskia Luttikhold extra complimenten en een bos bloemen van rector Jeroen Sanders die aangaf te hopen dat het duo zich in zal zetten voor de elfde editie van deze inmiddels traditionele talentenjacht.

Foto’s en een video van het optreden van Luka zijn te zien op www.facebook.com/GerritKomrijCollege en www.instagram.com/gerritkomrijcollege.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant