De Venemansmolen. Foto: Frank Bosvelt

De Venemansmolen. Foto: Frank Bosvelt

Start Molenseizoen bij De Venemansmolen: Een Cultureel Erfgoed in Bedrijf

Cultuur

WINTERSWIJK - Op zaterdag 20 april gaat het molenseizoen bij de ‘Venemansmolen’ in Winterswijk officieel van start. Deze markante stellingmolen, die niet alleen als rijksmonument maar ook als uniek molencomplex wordt gewaardeerd, markeert de rijke cultuurhistorie rond molens, functies, en duurzame producties in en rond Winterswijk.

Vanaf 10.30 uur zijn bezoekers welkom om het nieuwe molenseizoen te vieren. Vrijwilligers hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen. Na het hijsen van de vlag is iedereen uitgenodigd om de werkende molen te bewonderen. De molenaars staan klaar om bezoekers rond te leiden, en op het klimaatvriendelijke erf kunnen gasten genieten van de buitenplaats van de molen.

De ‘Venemansmolen’, oorspronkelijk afkomstig uit de Zaanstreek, is sinds 1827 in het bezit van de familie Venemans en was vijf generaties lang in bedrijf tot 1992. Sinds 1991 is het een rijksmonument en valt het op door het unieke molencomplex. Naast de windkorenmolen is er een werkende dieselmaalderij te zien, aangedreven door een Engelse Ruston-dieselmotor uit 1935. Ook zijn er speciaal op deze dag buiten twee mobiele Rustons met stationaire motor inclusief maalstoeltje te zien en wordt er een demonstratie gegeven hoe scherpsel op een steen te zetten en hoe stenen te billen. 

Bovendien herbergt de molen een expositieruimte die de historie informatief en educatief weergeeft. De Graansilo en ’t Spieker, waar ambachtelijke producten te koop zijn, zijn ook te bezoeken.

De openingstijd van de Venemansmolen dit seizoen is elke zaterdag van 10.30 uur tot 15.30 uur. Op zondagen in de periode van 2 juni tot en met 21 juli en van 8 september tot en met 29 september is de molen geopend van 10.30 uur tot 15.30 uur. De Venemansmolen bevindt zich aan de Venemansweg 7 in Winterswijk. Voor meer informatie, bezoek de website. De toegang tot de Venemansmolen is gratis.


www.venemansmolen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant