'3 vogels te zien bij de Venemansmolen en in de tuin van de synagoge'. Foto: PR Kunstoer
'3 vogels te zien bij de Venemansmolen en in de tuin van de synagoge'. Foto: PR Kunstoer

Kunst en erfgoed werken drie dagen lang verrassend samen op Kunstoer

Cultuur

WINTERSWIJK - Beelden in het raadhuis en bij de molen, schilderijen van textiel in de synagoge, een ‘Wunderkammer’ in het baarhuisje op de begraafplaats: als het kunstaanbod zo gevarieerd is betekent het dat Kunstoer in aantocht is. In het Pinksterweekeinde van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei is de zevende editie van Kunstoer te zien, met het werk van elf kunstenaars op tien bijzondere plekken.

Kunstoer koppelt het actuele werk van kunstenaars aan bijzonder erfgoed: moderne kunst in gebouwen die soms al honderden jaren het aanzien van Winterswijk bepalen. De locaties en kunstenaars worden beschreven in een boekje, dat voor elke deelnemer als entreebewijs voor die locaties dient. De bezoeker van Kunstoer moet dan wel zelf in actie komen: alle locaties liggen verspreid: vijf in het dorp, eentje aan de rand en vier in het buitengebied van Winterswijk. Die zijn allemaal het beste per fiets of auto te bereiken.

Een van die locaties is het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein, waar Kunstoer op zaterdagochtend 18 mei wordt geopend. Dat gebeurt met een aantal sprekers, er is muziek en daarna kan meteen het werk van de eerste kunstenaars worden bekeken. Dat raadhuis is de plek voor zowel de schilderijen en collages van Nellie de Mulder als de sculpturen van Eveline Kieskamp, vooral van vrouwelijke figuren, ingesnoerd in grote kragen.
Jong talent krijgt ook in het raadhuis de kans om vaardigheden te laten zien: leerlingen van de derde klassen havo en vwo van het Gerrit Komrij College hebben zich voor hun werkstukken laten inspireren door de ‘doos van Pandora’, waarin volgens de Griekse mythologie het onheil van de wereld is opgeborgen. Er is nog meer jong talent: kunstenaar Berna Bonekamp laat kinderen van het Winterswijkse azc samenwerken met ouderen. Dat leverde een kleurrijk object op, dat het plein van het centrum aankleedt.

Muziek 
Kunstoer wordt op verschillende locaties muzikaal aangekleed. Met bekend lokaal talent, zoals Merel Geerdink (bij de opening in het raadhuis) en Jeffrey Sletering (in de Venemansmolen). En er klinkt ook muziek bij de Museumfabriek, in de Naoberkerk (voormalige Johannes de Doperkerk) in Meddo klinkt onder ander het orgel en er is jazz op het erf van boerderij Önnink. Op beide pinkstermiddagen klinkt er (telkens rond 13, 14 en 15 uur) op vijf locaties muziek.

Het tentoongestelde werk krijgt ook een extra verdieping dankzij enkele lezingen en demonstraties. Bij de textielkunst in de Museumfabriek gebeurt dat door een lezing van Maria Driessen over de weefkunst van Bauhaus. In de Meddose kerk zorgt Wilco Kwerreveld voor kunstzinnig spektakel, waarbij de bezoeker deelgenoot wordt van het werk dat hij op dat moment onder handen heeft.
Kwerreveld is een van de twee kunstenaars die met Winterswijk verbonden is. Net als Marco Overkamp is het zijn geboorteplaats. Waar Kwerreveld de kerk in Meddo als decor gebruikt, betrekt Overkamp het baarhuisje op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan. In Kwerrevelds kerk spelen vogels de hoofdrol, terwijl in dat baarhuisje, mooi gelegen op de grote begraafplaats, door Overkamp heel verrassend een ‘Wunderkammer’ wordt ingericht.

Dit ruime aanbod aan hedendaagse kunst en opmerkelijk erfgoed is drie dagen lang te bekijken: op zaterdag 18 mei van 13 tot 17 uur, op de beide pinksterdagen van 11 tot 17 uur. Meer informatie staat op de website. 


www.kunstoer.nl

Ook bij de Venemansmolen is kunst te bewonderen. Foto:
Yvette Pierik

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant