Janne-Lynn Flagg ontwerpt omslag ‘De Pagode’ . Foto: Frank Bosvelt

Janne-Lynn Flagg ontwerpt omslag ‘De Pagode’ . Foto: Frank Bosvelt

Janne-Lynn Flagg ontwerpt omslag ‘De Pagode’ van Gerrit Komrij

Cultuur

WINTERSWIJK - Op 30 maart zou schrijver en dichter Gerrit Komrij tachtig jaar geworden zijn. Ter gelegenheid hiervan wordt zijn boek ‘De Pagode’ opnieuw uitgegeven. Afgelopen woensdag was de presentatie van dit boek en drie andere nieuwe uitgaven van Gerrit Komrij in Boekhandel Kramer. Het was een bijzondere dag voor Janne-Lynn Flach, leerling van het Gerrit Komrij College, die het omslag van ‘De Pagode’ ontwierp.

Door Sander Damen

Van ‘De Pagode’ zijn twee edities verschenen: een handelseditie en een schooluitgave. Het Gerrit Komrij College nodigde leerlingen uit om mee te doen aan een ontwerpwedstrijd voor het omslag van ‘De Pagode’. Die wedstrijd kwam tot stand in samenwerking met Het Komrijk - Stichting Gerrit Komrij Huis. Deze stichting heeft tot doel het gedachtengoed van Gerrit Komrij te bewaren en jong talent te stimuleren.

Vila Pouca da Beira
De stichting is gevestigd in Nederland maar heeft haar standplaats in Vila Pouca da Beira, het huis in Portugal waar Gerrit Komrij woonde. “We hebben het huis in beheer gekregen van de erven van Gerrit Komrij”, zegt Arie Pos, voorzitter van de stichting. “In het huis verblijven regelmatig jonge dichters en schrijvers, maar ook beeldend kunstenaars, theatermakers en performers om in een inspirerende omgeving te kunnen werken aan nieuwe projecten.”
Naast het herkennen en ondersteunen van jong talent organiseert de stichting regelmatig evenementen rondom het werk van Gerrit Komrij. Dat doet ze door de organisatie van het Dichtersbal, maar ook de ontwerpwedstrijd in samenwerking met het Gerrit Komrij College is hier een voorbeeld van. De gemeente Winterswijk en de Openbare bibliotheek ondersteunden de uitgave en de ontwerpwedstrijd financieel. Het ontwerp van Janne-Lynn werd uit tien inzendingen gekozen.

“Een vriend van mij deed mee en zei: dat is ook echt iets voor jou”, vertelt Janne-Lynn die niet helemaal onbekend is met het werk van Gerrit Komrij. “Ik heb een boek van Gerrit Komrij gelezen en ook meegedaan aan de uitwisseling met de middelbare school in Portugal. Ik vind het ook heel leuk dat de school zoiets organiseert, want ik hou wel van poëzie en boeken. Tekenen is ook wel een hobby, maar ook schilderen en gedichten schrijven.”
Leerlingen die meededen aan de wedstrijd deden dat op vrijwillige basis en kregen bij het ontwerpen hulp en advies van professionals, namelijk illustratrice Twinkel Achterberg en kunstenaar Vic Hulshof.

Presentatie en uitreiking
Afgelopen woensdagmiddag 27 maart ontving Janne-Lynn een exemplaar van het (dunne) boek met het door haar gemaakte omslag tijdens een presentatie in boekhandel Kramer. Daar werd haar ontwerp onthuld en werden vier nieuwe uitgaven van Gerrit Komrij gepresenteerd: ‘De Pagode’, ‘De zelfzuchtige reus, ‘Een avondje met de tantes’ en de vinylplaat ‘De eenzaat en haar geliefden’, gemaakt door Leendert Vooijce, interdisciplinair performancekunstenaar en schrijver.

Tijdens de presentatie werden door de huisvriend en biograaf van Gerrit Komrij, Arie Pos en auteur Arthur van Amerongen, eveneens vriend van Gerrit Komrij, herinneringen aan Gerrit Komrij opgehaald. Ook werden gedichten van Gerrit Komrij voorgelezen en vertelde illustratrice Twinkel Achterberg over de illustraties die zij maakte bij ‘De zelfzuchtige reus’.
De presentatie eindigde met de bekendmaking van het winnende ontwerp van Janne-Lynn Flach, waarvoor zij fraaie complimenten ontving als ‘Doet me denken aan Edward Hopper’ en ‘Mooier dan de boekhandelsuitgave, dit is het begin van een carrière.’ Het ontwerp is te zien in de etalage van Boekhandel Kramer dat ook als enige boekhandel in het land de schooluitgave van ‘De Pagode’ in de winkel verkoopt.

Janne-Lynn Flagg ontwerpt omslag ‘De Pagode’. Foto: Frank Bosvelt
Janne-Lynn Flagg ontwerpt omslag ‘De Pagode’. Foto: Frank Bosvelt
Janne-Lynn Flagg ontwerpt omslag ‘De Pagode’. Foto: Frank Bosvelt

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant