Else Klomps. Foto: Yvette Pierik-Valies
Else Klomps. Foto: Yvette Pierik-Valies

Kikvos Kasper heeft nu een eigen lied

Cultuur

WINTERSWIJK - In 2022 bracht de Winterswijkse Else Klomps ‘Kikvos Kasper en d’n stork’ uit. Het in het Achterhoeks en het Nederlands geschreven prentenboek werd goed ontvangen. “’t Kikkertje blijft me verrassen”, zegt Else die ook de tekeningen in het boek maakte. “En nu is er een lied gemaakt over Kikvos Kasper en d’n stork.”

Door Sander Damen

“Kasper en d’n stork gaat over een kikkertje dat aan het genieten is in de zon met een gevoel van ‘wat kan mij gebeuren?”, vertelt Else. “En dan is er ineens de stork, de ooievaar. De rest van het verhaal kan je beter zelf lezen. Het is een echt Achterhoeks boek en legt de verbinding tussen verhaal, taal en omgeving. De reacties zijn supergoed. Het boek wordt veel voorgelezen op scholen en kinderdagverblijven maar ook in de ouderenzorg.”

Portugese dirigente
Else verbaast zich regelmatig over de ontwikkelingen rondom het boek. “’t Kikkertje blijft verrassen”, lacht ze. “Het is in landen als Denemarken, Duitsland en Portugal terechtgekomen. Voor de Duitsers is er zelfs een Duitse vertaling gekomen. Aan een Engelse vertaling wordt gewerkt. Het boek wordt ook bij mensen met een meervoudige beperking en mensen met dementie ingezet. In Portugal kwam het terecht bij een dirigente die geen Nederlands spreekt. Zij heeft het via de QR-code beluisterd. Ze gebruikt het nu in de lessen aan haar studenten omdat ze het ritme in het verhaal zo mooi vindt.”

Lied gecomponeerd
De Portugese dirigente was niet de enige die muziek zag in het boek. Dat zag ook de van oorsprong Duitse liedjesschrijver Mareike Ziegler die Else in Rotterdam ontmoette. Else was daar omdat ze een besteld boek aan iemand af ging geven. “Mareike was daarbij”, herinnert Else zich. “Ze wilde het boek zo graag hebben dat ik haar een inkijkexemplaar heb gegeven omdat ik geen andere exemplaren meer bij me had. Een tijdje later had ze er een lied van gecomponeerd en het lied ingezongen. We vonden allebei dat er iets mee moest gebeuren. Nu wordt het de komende weken in de studio ingezongen door Kelly Roemaat.”
Voor de productie van het lied is een aantal Achterhoekse fondsen benaderd, die een financiële toezegging hebben gedaan”, licht Else toe. “Het wordt niet commercieel uitgebracht. Ik doe het omdat ik kinderen in contact wil brengen met het Achterhoeks en eventueel andere talen en ik hoop dat ze blij worden van de muziek en het bewegen op de muziek. Ik werk nu ook aan een lespakket bij het boek, omdat het leuk is.”

Studio in
Het lied werd afgelopen zondag voor het eerst opgevoerd tijdens Plat veur Potwottels in de bibliotheek van Winterswijk. “In de komende weken gaat Kelly het inzingen in de studio”, zegt Else. “Dan kijken we stap voor stap hoe we verder gaan, op welke platforms het te beluisteren zal zijn en of we het nog gaan presenteren.”
Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom het lied, kan terecht op www.elseklomps.jouwweb.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant