The Holdovers draait in Filmhuis Winterswijk. Foto: PR
The Holdovers draait in Filmhuis Winterswijk. Foto: PR

The Holdovers te zien in Filmhuis Winterswijk

Cultuur

WINTERSWIJK - De film The Holdovers draait op dinsdag 2 april, om 16.00, om 18.30 en om 21.00 uur  in filmhuis Winterswijk, in Skopein aan de Meddosestraat. 

Holdovers zijn overblijvers, in dit geval kostschooljongens die in de kerstvakantie om verschillende (niet altijd even prettige) redenen niet naar huis kunnen. Ze worden in het grotendeels lege internaat in de gaten gehouden door een leraar die ook niet weg kan. Het is ook nog eens een weinig populaire geschiedenisdocent, een klassieke Einzelgänger, vastgeroest in zijn eigen denkbeelden, opgehoopte kennis en teleurstelling in het leven.
Het is 1970 en regisseur Alexander Payne heeft er een mooie tragikomedie van gemaakt. Van het groepje overblijvers blijven er uiteindelijk drie over: docent Paul Hunham, kok en rouwende moeder Mary Lamb en de slimme, maar uiterst rebelse tiener Angus Tully. Gaandeweg krijgen kijkers steeds meer inzicht in deze drie karakters en hun drijfveren.
Dat docent Hunham ook gedwongen wordt om over te blijven heeft alles met zijn onverzettelijke karakter te maken. Hij komt in conflict met het schoolhoofd, omdat hij weigert de zoon van een (financieel) invloedrijk politicus ondanks de slechte cijfers toch maar te laten slagen. Hunhams kille intellectuele afstandelijkheid maakt langzaam plaats voor meegaandheid en interesse, terwijl toeschouwers van de kok steeds meer te weten komen over haar verdriet. Met leerling Angus voorop groeien deze drie steeds meer naar elkaar toe, ze laten gaandeweg meer van hun oude ik los en tonen steeds beter wie ze werkelijk zijn. Dat ziet er in beeld ook nog eens prima uit, met een goed getroffen sfeer van die toch ietwat fletse jaren zeventig en het passende uiterlijk van de hoofdrolspelers. Regisseur Payne haalt het beste in die drie acteurs naar boven.

Reserveren voor deze film kan via skopein.nl of via tel 0543-521515. Ook mensen die geen donateur zijn kunnen reserveren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant