Rian van der Vuurst  (l) en Elvira Schepers bij de ontwerpen van de GKC leerlingen. Foto Lineke Voltman
Rian van der Vuurst (l) en Elvira Schepers bij de ontwerpen van de GKC leerlingen. Foto Lineke Voltman

Nadruk op duurzaam bij tentoonstelling Textiel

Cultuur

WINTERSWIJK - Zondag 25 september was in de Jacobskerk in Winterswijk al een preview te zien van de tentoonstelling Textiel die een dag later verhuisde naar de centrale hal van het gemeentekantoor waar de officiële opening werd verricht door wethouder Elvira Schepers.

Door Lineke Voltman

De tentoonstelling is een onderdeel van Winterswijkse activiteiten in het kader van de geboorte van Nederland op 1 april 1572, gecoördineerd door de stuurgroep 1572.

De expositie bestaat uit drie onderdelen: duurzame kleding ontworpen en gemaakt door leerlingen van het Gerrit Komrij College, historische kleding uit de collectie van de Museumfabriek van de Vereniging het Museum en een fototentoonstelling over de zeven textielfabrieken die Winterswijk heeft gekend. 

Leerdoelen 
Rian van der Vuurst, technisch onderwijs assistent van het GKC, kreeg het verzoek of de school hieraan zou willen meewerken. “Het leek me een mooie gelegenheid om leerlingen kennis te laten maken met de Winterswijkse textielindustrie en na te laten denken over kleding en duurzaamheid. Met negen HAVO-4 leerlingen (twee jongens en zeven meisjes) zijn we aan de slag gegaan. We hebben in eerste instantie een bezoek gebracht aan het textielmuseum om de historische collectie te bekijken en de weefgetouwen in werking te zien. Vervolgens bezochten we textielfabriek Gaudium waarbij de leerlingen verrast waren dat er in het centrum van Winterswijk zo’n grote fabriek staat. Gaudium heeft een aantal mooie stukken textiel geschonken waar de leerlingen mee aan de slag konden. Al snel ontstonden de eerste leerdoelen: hoe ga je ontwerpen, hoe werkt patroontekenen, hoe werkt een naaimachine en kun je kleding maken met meubel,- en interieur stoffen? Het leek moeilijker dan van te voren gedacht maar uiteindelijk vonden de leerlingen het project leerzaam en zelfs leuker dan ze vooraf gedacht hadden. Aan dit project zat ook een theoretische kant. Leerlingen mochten nadenken over duurzaamheid in de kledingindustrie. Door hier wat dieper op in te gaan, hopen we dat deze leerlingen in de toekomst wat duurzamer om zullen gaan met kleding.”

Duurzame kleding 
Voor de historische kleding op de tentoonstelling heeft Youandi Heinen, beheerder van de textielcollectie van de Museumfabriek, een aantal stukken ter beschikking gesteld, waaronder japonnen, vesten en onderrokken maar ook knipmutsen, petten en klompen. “De meeste kleding is meer dan 100 jaar oud, waaruit blijkt hoe duurzaam die toen was. Kleding werd gemaakt om vele jaren mee te gaan en werd vaak ook nog weer vermaakt.” Heinen is als beheerder van de collectie niet alleen gecharmeerd van de mode van meer dan 100 jaar geleden maar draagt die zelf ook vaak. “Ik gebruik bij het naaien ervan patronen van rond 1900 om te ervaren hoe het voelt om deze mode te dragen.”

Zeven Textielfabrieken
 In haar openingswoord merkte Schepers op dat het belangrijk is dat in de tentoonstelling ook de koppeling is gemaakt met het rijke textielverleden van Winterswijk. “Dat is uiteindelijk de economische motor geweest van onze gemeente. Het heeft voor ons dorp vele voordelen opgeleverd maar ook nadelen, zoals armoede na de sluitingen van de fabrieken, waarbij veel ongeschoolde arbeiders werkeloos werden.”
Winterswijk telde midden vorige eeuw zeven textielfabrieken. Op de tentoonstelling zijn hiervan foto’s te zien. De originele foto’s, eigendom van Vereniging het Museum, zijn bewerkt en vergroot. De bijbehorende teksten zijn afkomstig van de website van Oud-Winterswijk.

De tentoonstelling Textiel is nog te zien tot en met vrijdag 14 oktober in de centrale hal van het gemeentekantoor. 

Youandi Heinen in haar nagemaakte kleding naast de originele uit begin vorige eeuw. Foto: Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant