Thijs van Beem (links) en Paul Wieggers onthullen de QR code. foto Lineke Voltman
Thijs van Beem (links) en Paul Wieggers onthullen de QR code. foto Lineke Voltman

Gerrit Komrij, ‘een bijzondere zoon van Winterswijk’

Cultuur

WINTERSWIJK - Het is volgende maand 10 jaar geleden dat de bekende schrijver en dichter Gerrit Komrij is overleden. Komrij is zoals bekend geboren in Winterswijk. Vlak voor zijn dood leende hij ook zijn naam aan de nieuwe middelbare school, het Gerrit Komrij College.

Door Lineke Voltman

Op donderdag 23 juni werd een bijzondere herdenking gehouden, die ’s ochtends begon met de boekpresentatie ‘De wording van Gerrit Komrij’, een biografische schets van Arie Pos bij boekhandel Kramer.

Om 14.00 uur werd op de witte gevel van het pand Meddosestraat 7 een muurschildering van Gerrit Komrij onthuld, gemaakt door de kunstenaar Paul Wieggers, die ook verantwoordelijk is voor de schilderingen van Piet Mondriaan en tante Riek. Hierna volgen nog de Freule van Dorth en Jan Willink, personen die allemaal een belangrijke plaats in Winterswijk hebben ingenomen. Deze muurschilderingen zijn onderdeel van de viering van 1572 ‘de geboorte van Nederland’.

Haat-liefde verhouding
Oud burgemeester Thijs van Beem verrichtte de officiële opening door een QR code te onthullen. In zijn toespraak zei hij over Komrij: “ Ik heb Gerrit ontmoet in 2015 toen bij zijn geboortehuis in de Iepenstraat een gedenksteen werd gelegd, ik heb hem toen ‘een bijzondere zoon’ van Winterswijk genoemd. Hij had een haat-liefde verhouding met Winterswijk, waarbij hij dikwijls nogal van leer trok tegen dat ‘rode’ gemeentebestuur, dat de afbraak van gebouwen bevorderde. Hij schreef zelfs dat zijn geboortehuis was afgebroken… Maar volgens mij was ook de liefde voor Winterswijk altijd aanwezig, hij heeft er nooit afscheid van kunnen nemen. ”Als herinnering aan Komrij droeg Van Beem tenslotte het gedicht van Komrij ‘Alles Blijft’ voor.

Gedicht ‘ Winterswijk’ 
Paul Wieggers legde aan de belangstellenden uit hoe hij tot deze schildering gekomen is. “Ik heb nogal een nostalgische inslag en Komrij volgens mij ook. Daarom heb ik de schrijversattributen afgebeeld met een traditionele schrijverspen met veer en een potloodje. Het portret, geschilderd naar een foto die ook op zijn graf in Portugal staat, heb ik in het blauw afgebeeld, verwijzend naar de kleur van zijn pen. Daarnaast heb ik aan Komrij vrienden gevraagd welk gedicht zij er passend bij vonden. Zij kozen voor het gedicht ‘Winterswijk’.

Twee jongens uit de Iepenstraat 
Aansluitend was in museum Wereld van Wenters de officiële opening van een nieuwe expositie waar Gerrit Komrij deel van uitmaakt. Oud-minister Bram Stemerdink, net als Komrij geboren in de Iepenstraat, was hiervoor naar Winterswijk gekomen. Hij haalde in zijn toespraak herinneringen op aan zijn jeugd en zijn contacten met Komrij. “We spraken als kinderen met elkaar altijd dialect en dat is later ook zo gebleven. Hij heeft altijd geprobeerd zich los te maken van Winterswijk maar als wij met elkaar spraken waren we gewoon twee jongens uit de Iepenstraat. Wij hadden nu eenmaal die afkomst en droegen dat met ons mee en helemaal niet tot ons ongenoegen.”

Deze bijzondere herdenkingsdag werd afgesloten met een lezing in het Doopsgezind Kerkje door Komrij-kenner en biograaf Onno Blom onder de titel ‘Een waarlijk goddelijke hypocriet – Gerrit Komrij als polemist’. Dit is ook de titel van de uitgave van Blom, die hij speciaal voor deze bijzondere Komrij dag heeft geschreven. De lezing is ook bij Boekhandel Kramer op papier te verkrijgen. 

Bij de lezing van Onno Blom hebben twee leerlingen van het Gerrit Komrij College het lied Simpel Verlangen van Huub van de Lubbe voorzien van een tekst van Gerrit Komrij. Kasja Burgers speelde piano en zong. Ook Feline Konings zong. 

Arie Pos bij presentatie ‘De wording van Gerrit Komrij’bij boekhandel Kramer.
Foto: Jaap Snijder
Onno Blom in het doopgezinde kerkje. Foto: Jaap Snijder
:  Bram Stemerdink heeft zojuist de expositie over Gerrit Komrij geopend. Foto Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant