Leerlingen van de ISK genoten van de picknick tijdens wereldvluchtelingendag, Foto: Lineke Voltman
Leerlingen van de ISK genoten van de picknick tijdens wereldvluchtelingendag, Foto: Lineke Voltman

ISK viert Wereldvluchtelingendag met picknick en muziekfestival

Cultuur

WINTERSWIJK - Op het schoolplein en in de tuin van de ISK (Internationale Schakelklas) locatie aan de Hakkelerkampstraat zijn op maandag 20 juni zo’n 140 leerlingen van de ISK aanwezig voor een picknick ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag. 

Door Lineke Voltman

20 juni is sinds 2001 officieel Wereldvluchtelingendag, een internationale dag die door de Verenigde Naties is aangewezen om vluchtelingen over de hele wereld te eren. Wereldvluchtelingendag is een gelegenheid om empathie en begrip voor hun benarde situatie te vergroten en hun veerkracht te erkennen bij het opnieuw opbouwen van hun leven.

Tweede ISK voor Oekraïnse jongeren
Baukje Noordhoek, docent beeldende vorming en integratie coördinator van het ISK, is een van de organisatoren van deze dag. “In 2018 had ik al aandacht geschonken aan Wereldvluchtelingendag met een expositie van zelfportretten van leerlingen in de Jacobskerk en in 2019 hebben de leerlingen van doeken een grote tent gemaakt met spreuken en opdrachten erop . Deze tent stond in het dorp en heeft veel bezoekers getrokken. Dit jaar hebben we gekozen om een picknick te organiseren voor alle leerlingen want ‘samen eten verbindt’ immers. Sinds enige tijd is er een tweede locatie van de ISK op het Beatrixpark, waar Oekraïnse kinderen les krijgen. Zij zijn vandaag ook aanwezig, een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.”

Jacqueline Houwerzijl, docent verzorging en mens en maatschappij, heeft samen met haar klasse assistent en een stagiaire de picknick verzorgt. “We hebben Turks brood, zelfgemaakte tzatziki, humus, olijven, tomaten en komkommers, fruit en verschillende dranken. Vanaf 9.00 uur vanochtend zijn we bezig geweest om alles te maken en klaar te zetten.”

Schakel naar vervolgonderwijs
“De ISK, een onderdeel van het Gerrit Komrij College, is er voor jongeren voor wie Nederlands niet hun eerste taal is”, aldus Noordhoek, “Deze leerlingen zijn afkomstig uit alle delen van de wereld en om verschillende redenen naar Nederland gekomen. De ISK is een belangrijke schakel ter voorbereiding op het vervolgonderwijs en de aanpassing aan de Nederlandse cultuur. Leerlingen op de ISK krijgen naast vele uren Nederlands ook andere vakken als rekenen, mens en maatschappij, ICT, verzorging en loopbaanoriëntatie.”  

Muziekfestival
Na de picknick ging men gezamenlijk naar cultuurcentrum Boogie Woogie waar een muziekfestival gehouden werd met verschillende optredens. In een heel goede sfeer waren er prachtige optredens te zien en te beluisteren door Rural Funk Collective, het koor van scholengemeenschap Marianum dat zong bij de video ‘Woorden voor Vrede’. Daarnaast trad een band van deze school op met het nummer ‘Drive Home’, subliem vertolkt bij het fotoboek ‘Weg naar een nieuwe toekomst’ van Bernard de Graaf. De foto’s gaven een inkijkje in het leven van oud-ISK leerling Kamiran. Ook de winnaar van de Kei van Komrij 2022, Julian Mokhtar, bracht de luisteraars in vervoering.         

Sinds maart van dit jaar hebben de leerlingen van de Internationale Schakel Klas (ISK) van het Gerrit Komrij College (GKC) muziekles van docenten van Boogie Woogie. Wat er in korte tijd is bereikt werd gedemonstreerd door de djembé en percussiegroep die op schitterende wijze dansende leerlingen begeleidde, Hassan met een zelfgemaakte beat en de gitaarleerlingen die met enkele akkoorden in staat bleken om muziek te begeleiden.                                        

Aandacht voor vluchtelingen blijft nodig
Dat verhalen verteld moeten worden, al dan niet onderstreept met muziek, liet rapper Jamaica (Almutasum) horen in een eigen tekst met als titel ’Leven is cadeau’. Leerlingen van obs de Bataaf onderstreepten het belang van taal met het lied ‘Praat Nederlands met me’ van Kenny B. Tenslotte benadrukte een ontroerend verhaal van Isaac waarom aandacht voor vluchtelingen nodig blijft..

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant