Trudi de kreek aan het werk. Foto: PR
Trudi de kreek aan het werk. Foto: PR

Kunstoer; De coronajurk van Trudi van Kreek

Cultuur

Trudi de Kreek exposeert tijden KunstOer in het pinksterweekend

WINTERSWIJK - Op de stoep voor haar atelier in Emmeloord staat ze al te wachten, de ontwerpster en creatieve duizendpoot Trudi de Kreek. Dit jaar doet ze mee aan het Pinksterevenement KunstOer in en om Winterswijk, waarvan ze, ook al woont ze ver weg al eerder had gehoord. “Ik vind het erg leuk om mee te kunnen doen want ik heb al van collega’s begrepen dat jullie echt een bijzonder evenement hebben omdat erfgoed-locaties met kunst en vormgeving verbonden wordt. Ik vind dat echt uniek.”

Trudi de Kreek houdt zich bezig met mode, wat in dit geval betekent dat ze kledingobjecten maakt met bijpassende tassen, aangezien de laatsten ook aan mode onderhevig zijn.
Ze vertelt dat het allemaal begon op de basisschool in Lelystad waar ze met groep 8 kostuums en attributen maakten voor de feesten op school. Van simpel en sober naar uitgebreider en zelfs extravagant. “De mode en je daarin kunnen uitleven leek me helemaal geweldig”, vertelt Trudi enthousiast. Ze voegde de daad bij het woord, volgde een modeopleiding en werd docent op een ROC in Amsterdam. “Het is ongelooflijk wat je allemaal met je vak kunt doen zelfs met de moeilijke leerlingen. Maar niet alleen vakinhoudelijk boeide het me, een docent is zoveel meer dan alleen het vak.”

Naast haar werk op school experimenteerde Trudi met jurken en tassen van kunstleer, een uitvloeisel van alle feestelijke outfits die ze op haar vorige school gemaakt had. “Ach ja, je begint eerst iets voor vriendinnen te maken en dat valt dan zo in de smaak dat dat een vervolg krijgt. Ik vind leer een prachtig materiaal maar toen ik de vele voordelen van kunstleer zag, ben ik daar mee verder gegaan. De prijs is aanzienlijk lager waardoor je niet levenslang met dezelfde dure tas loopt. Er zijn veel meer heldere kleuren verkrijgbaar waardoor mijn ontwerpen er net weer anders uitzien en zo werd ik naast mijn docentschap ook tasontwerpster.”

Daarnaast was er de uitdaging om de kleding-objecten behalve in stof ook in kunstleer uit te gaan voeren. De kleding-objecten zijn vooral tentoonstellingsobjecten die voor een modeshow draagbaar zijn maar niet bruikbaar als normale kleding”. Ik maak ze onder andere omdat ik deze tijd of gebeurtenissen ook in mijn objecten wil verbeelden. Zo is er bijvoorbeeld de mondriaanjurk, de coronajurk en de galajurk. Het laatste object is zelfs gemaakt van kunststof met kleine houten vormen als decoratie.                                                 

Sniedershuuske
Tijdens KunstOer exposeert Trudi bij het Keunenhuis in het Woold en dan speciaal in het meer dan 200 jaar oude sniedershuuske. Het huisje was het onderkomen van de snieder die samen met een paar ossen in een ruimte leefde en werkte. Het huisje is nog volledig in oude staat met een oude keitjesvloer en de afbakening en geultjes van de ossen. Eigenlijk een vorm van een los huus. De snieder maakte en verstelde linnen werkkleding van de boeren en hun personeel. Het lag voor de hand dat Trudi de Kreek haar ontwerpen in het sniedershuis zou laten zien. Door beiden werd en wordt kleding gemaakt. Een groter contrast is echter niet denkbaar. Het van oudsher gebruik van linnen tegenover de kunststoffen van thans. De kleurrijke creaties tegenover de effen beige kleur van het linnen. “Ik verheug me er erg op om in Winterswijk te komen exposeren en dan speciaal in het sniederhuis. Het is heel bijzonder dat de historie en de moderne tijd hier bij het Keunenhuis elkaar ontmoeten”.                                                                                                                                        

De coronajurk van Trudi de Kreek. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk