De kunstenaar Carla Rump , beeldhouwer exposeert bij molen de Bataaf. Foto: PR
De kunstenaar Carla Rump , beeldhouwer exposeert bij molen de Bataaf. Foto: PR

Werkgroep KunstOer popelt om vijfde editie te kunnen organiseren

Cultuur

WINTERSWIJK - “Het zal ons toch niet een 3e keer overkomen!” Dit was de zin die de boventoon voerde bij de eerste vergadering van KunstOer in het nieuwe jaar. KunstOer is het evenement dat 4 jaar op rij is gehouden tijdens de pinksterdagen in Winterswijk. KunstOer kon helaas de laatste twee jaar door corona niet door gaan. Een gemis voor velen, want het evenement  begon een traditie te worden. 

KunstOer wordt georganiseerd door een werkgroep die met enthousiasme en passie voor kunst, cultuurhistorie en liefde voor de natuur, kunsttentoonstellingen opzet op bijzondere locaties, zowel in het dorp al in het buitengebied van Winterswijk. De afgelopen jaren werd KunstOer ook nog eens versterkt door diverse muziekoptredens, lezingen, workshops en demonstraties. Het bezoekersaantal steeg in een rap tempo en behalve de kennismaking met de kunst waren het ook de gebouwen die men wel van buiten kende maar nooit van binnen had gezien. “We waren echt verbaasd en verwonderd wat we allemaal zagen en hoorden”. Ook “ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten van kunst bestonden”, was dan ook een veel gehoorde opmerking. Dergelijke en nog veel meer fijne reacties maken dat de werkgroep staat te popelen om van 2022 weer een geweldig KunstOer-jaar te maken. Ze staan daarin niet alleen, er zijn zoveel organisaties die hopen hun plannen eindelijk dit jaar tot uitvoer te kunnen brengen. Over het wel of niet doorgaan van KunstOer hoeft gelukkig niet op korte termijn een besluit te worden genomen. Het is afwachten welke coronamaatregelen rond Pinksteren gelden. 

Erfgoedprijs
Winterswijk is een van de genomineerden van de jaarlijkse erfgoedprijs die sinds 10 jaar word uitgereikt door de BNG bank. Dit jaar zijn genomineerd de gemeenten Almere, Breda, Eindhoven en de regio Achterhoek. Deze laatste omvat de gemeente Winterswijk, Aalten en Berkelland. De prijs van 25.000 euro wordt uitgereikt door de Bank van de Nederlandse Gemeenten en eert hiermee een gemeente die op een verbindende manier met erfgoed omgaat en daarbij haar eigen bewoners betrekt. Met haar prachtige boerderijen, molens, monumentale gebouwen, geweldige natuur, musea, educatie-schoolprojecten, kunstroutes en Achterhoekse tradities voldoet de Achterhoek daar ruimschoots aan. Het thema voor dit jaar is erfgoed en kunst. Waar komt dat mooier bij elkaar dan bij KunstOer!? De organisatie is al 7 jaar bezig om in combinatie met de natuur het belang van kunst en cultuurhistorie te onderstrepen. Op 2 juni wordt bekend welke gemeente of regio de Erfgoedprijs wint. 

De kunstenaar Roos ten Hoopen exposeert haar schilderijen in de eeuwenoude boerderij Jonker/ (Tuunteman)in de buurtschap Meddo. Foto: PR
Oude schoppe bij boerderij Vardink met fietsen van bezoekers. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk