René te Selle (l) en Thijs Ebbers bij de nieuwe afscheiding van het terras. Foto Lineke Voltman

René te Selle (l) en Thijs Ebbers bij de nieuwe afscheiding van het terras. Foto Lineke Voltman

Vloeiweide en wadi houden regenwater op het terrein van Venemansmolen

Algemeen

WINTERSWIJK - De Stichting Venemansmolen heeft op de Gelderse Molendag. zaterdag 26 november het nieuwe klimaatvriendelijke erf in gebruik genomen waarin een vloeiweide en een wadi zijn aangelegd om het regenwater op te vangen. Daarvoor is 275 m2 dakoppervlak en 480 m2 terreinverharding afgekoppeld van het riool.

Door Lineke Voltman

René te Selle, bestuurslid, vertelt waarom men hiertoe besloten heeft: “We zijn de afgelopen drie jaar bezig geweest met het verduurzamen van de terreinen en gebouwen. Zo is de werkplaats van de Klusbrigade circuleer gebouwd, we hebben zonnepanelen en ledverlichting aangeschaft. Uiteindelijk wilden we ook wat doen aan het opvangen van het regenwater. In wezen is het een systeem uit het verleden, maar vroeger werd het gebruikt om de graslanden te bemesten. Ons doel is om het water op het terrein vast te houden. Daarbij hebben we 150 m2 bestrating verwijderd en de grond ingezaaid met een bloemrijk grasmengsel, daarnaast komen er nog verschillende inheemse planten.”

Het initiatief van de Venemansmolen is door de buren zo enthousiast ontvangen dat ze ook mee wilden doen! 120 m² dakoppervlak van de naastgelegen woning werd ook afgekoppeld van het riool.

Enorme verduurzamingsstap
“De aanpassing van het erf van de Venemansmolen is een gevolg van een oproep van de gemeente om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan,” aldus Thijs Ebbers, klimaatexpert van de gemeente. “Ze zijn met een plan naar ons toegekomen en wij vonden het een dermate goed initiatief dat we besloten hebben hieraan 5.000 euro bij te dragen. Met onze subsidie en een eigen investering heeft de Venemansmolen een enorme verduurzamingsstap gezet.”

Beschut terras
“Het terras bij de molen lag nogal in het zicht van de weg. Om dat wat beschutter te maken is een creatieve wand gemaakt van hergebruikte materialen als stammen van bomen die in Winterswijkstonden maar weg moesten,’ zegt Te Selle. “De betonnen elementen zijn overblijfselen van stukken gesloopte riooldelen. Tevens is het een mooie schuilplaats voor vogels en andere kleine dieren.”

Expositie ‘verdwenen Winterswijkse molens’ 
“Om aan de bezoekers uit te leggen hoe een vloeiweide en wadi functioneren gaan we informatieborden plaatsen,” vervolgt Te Selle, “daarnaast willen we ook meer aandacht besteden aan het rijke verleden van molens in Winterswijk met een expositie ‘Verdwenen Winterswijkse molens’.”

Voorbeeld voor anderen
Te Selle: “De Venemansmolen beschikt nu over een cultuurhistorisch, klimaatvriendelijk erf dat als voorbeeld dient voor andere partijen. Het team geeft graag voorlichting over vergroenings- en wateracties op het erf om anderen te enthousiasmeren ook verduurzamingsstappen te zetten.”

Het eerste water loopt van de vloeiweide naar de wadi. Foto Lineke Voltman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk