Sjaak in de tuin van zijn huis, waar de oliebollen gebakken gaan worden. Foto: Sander Damen
Sjaak in de tuin van zijn huis, waar de oliebollen gebakken gaan worden. Foto: Sander Damen

Sjaak van Poelje bakt met vrijwilligers 1000 oliebollen

Algemeen

Gratis oliebollen voor minima

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Sjaak van Poelje is een van de Winterswijkers die van heel weinig geld moet rondkomen. Hij is ook een actief persoon die graag iets voor een ander wil betekenen. Onlangs vatte hij het idee op om oliebollen te gaan bakken voor mensen die van de Voedselbank afhankelijk zijn. Hij zocht sponsoren en hulp. Het resultaat is dat hij en een aantal vrijwilligers duizend oliebollen gaan bakken en gratis gaan weggeven aan mensen voor wie oliebollen uit de kraam gewoonweg te duur zijn.

“Normaal gesproken organiseer ik met oud en nieuw een ontmoeting bij mij in de tuin waarbij mensen symbolisch hun problemen van het afgelopen jaar kunnen verbranden,” vertelt Sjaak. “Dat doen ze door een houtblok dat staat voor die problemen in de vuurkorf te gooien. Ik maak dan ook soep en meestal ook een stamppot van groenten die ik dan van sponsoren heb gekregen. Daar kwamen meestal wel vijftig tot honderd mensen op af die het dan gezellig met elkaar maakten. Dit jaar kan dat niet vanwege corona, maar ik wilde graag alsnog iets voor mensen doen die in dezelfde situatie zitten als ik. Ik moet rondkomen van veertig euro per week. Toen ik zag dat oliebollen aan de kraam een euro of meer per stuk kosten, bedacht ik dat ik oliebollen wilde bakken om ze weg te geven aan gezinnen die bij de Voedselbank lopen.”

Duizend oliebollen
Zo gezegd is nog niet zo gedaan, want om duizend oliebollen te bakken, zijn veel frituurpannen en is er veel frituurolie, beslag en hulp nodig. Ook wil Sjaak zijn buren geen overlast bezorgen en zich aan de geldende coronaregels houden.
Hij begon met een onderzoek naar de haalbaarheid van zijn idee. “Ik vond al snel een aantal sponsoren”, vertelt hij, “En op mijn oproep op Facebook om frituurpannen en hulp, kreeg ik heel veel positieve reacties. Toen besloot ik dat het door kon gaan.”

Op 27 en 28 december gaat Sjaak met een aantal vrijwilligers de oliebollen bakken. Dan kunnen mensen die daar voor in aanmerking komen ze bij hem thuis af halen. Hij en zijn team bakken genoeg oliebollen voor honderd gezinnen. “Het is echt alleen voor mensen die net als ik van heel weinig geld rond moeten komen, niet voor mensen die het wel kunnen betalen”, zegt hij. “Ik heb zelf veertig euro per week om alles mee te betalen. Als je zo weinig hebt, kan je geen euro aan een oliebol uitgeven. Zeker in deze tijd is het geld voor andere dingen nodig.”
Om ervoor te zorgen dat er alleen mensen oliebollen komen halen die daar voor in aanmerking komen, geeft Sjaak het afhaaladres alleen af in de besloten Facebookgroep van de Voedselbank of via een privébericht.

Sponsoren
Na zijn oproep op onder meer de Facebookpagina van Voedselweggeefhoek Berkelland Winterswijk en omstreken ontving Sjaak tot zijn vreugde zes frituurpannen die hij mag lenen. Hij zorgt er voor dat ze keurig schoon weer terug naar de eigenaren gaan, maar hij mag er ook enkele houden, onder meer een van de Wibra die hij mag houden. “En Cor de Graaf van kringloopwinkel Maja Trading in Lichtenvoorde sponsort de rest van de materialen”, licht Sjaak toe. “Dus oliebollenmix, frituurolie, melk en zo. Ik ben heel blij met zijn hulp. Cor doet heel veel voor mensen die het financieel zwaar hebben. Die kunnen bij zijn kringloopwinkel allerlei spullen gratis ophalen. Hij wil heel graag mensen helpen. Hij doet ook heel veel veel de Voedselbank.”

Hulp krijgt Sjaak ook van Bernard Vaags, beheerder van de Voedselweggeefhoek Berkelland Winterswijk en omstreken. Bernard was voor Sjaak ook een motivatie om deze actie te beginnen, vertelt hij: “Die man doet zoveel voor mensen die bij de Voedselbank lopen. Hij is altijd enthousiast en helpt iedereen. En hij doet alles op zijn fiets! Met deze actie wil ik niet alleen mensen die bij de Voedselbank lopen een lekkere oliebol gunnen, maar ook laten zien dat het niet moeilijk is iets voor een ander te doen. Tegenwoordig denken veel mensen vooral aan zichzelf, maar we hebben elkaar nodig. Met kleine dingen kunnen we veel voor een ander betekenen. Ik vind het spannend, maar heel leuk om te doen.” Het is duidelijk dat Sjaak heel enthousiast is. Hij laat dan ook weten dat hij volgend jaar weer aan het oliebollenbakken gaat.

Sjaak in de tuin van zijn huis, waar de oliebollen gebakken gaan worden. Foto: Sander Damen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant