Voorzitter Marcel Krosenbrink staat op het punt om zijn net gespeelde partij te analyseren. Foto: Han van de Laar
Voorzitter Marcel Krosenbrink staat op het punt om zijn net gespeelde partij te analyseren. Foto: Han van de Laar

Springlevend Winterswijks Schaak Genootschap viert 75-jarig jubileum

Algemeen

‘Iedereen moet zich thuis voelen’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK -  “Net als veel andere verenigingen zijn ook wij net na de oorlog (her)opgericht. Men had in de naoorlogse periode weer behoefte om elkaar te ontmoeten en in verengingsverband bij een sportclub, muziekvereniging of anderszins te gaan”, aldus Marcel Krosenbrink, sinds 1993 de bevlogen voorzitter van het WSG. In de afgelopen tijd heeft hij veel ontwikkelingen in het schaken voorbij zien komen, zowel plaatselijk, regionaal als landelijk.

Marcel: “Tot aan de jaren ’80 en ‘90 waren we blij dat we bovenin mee konden doen in de regionale competitie. Eén van de hoogtepunten was dan ook het winnen van de regionale SBO-cup en later de promotie naar de landelijke competitie. Toen kwamen de tegenstanders opeens uit bijvoorbeeld Groningen, Maastricht, Alkmaar en Almere. De promotie een paar jaar geleden naar de tweede klasse van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond was een ander hoogtepunt en we hebben twee keer de laatste zestien van het landelijke bekertoernooi bereikt.”

Clubblad
Ook vóór de oorlog werd er al geschaakt in Winterswijk. Over die periode is niet zo veel bekend. Ook niet of er toen al een schaakvereniging was. Vermoedelijk was er wel een inloop waar men kon schaken. In ieder geval was op 9 september 1946 de formele oprichting van het WSG een feit. Aanvankelijk onder de naam ‘Eeuwig Schaak’, later omgedoopt tot de huidige naam. Het WSG kent nog steeds een eigen clubblad. Dat komt vier maal per jaar uit. In dit jubileumjaar wordt dat inmiddels al clubblad 150. Wie deze allemaal nog heeft bewaard, is in bezit van een mooi stukje schaakgeschiedenis.

Jeugdafdeling
De club telt momenteel zo’n zeventig leden. Een kleine veertig daarvan spelen op de dinsdagavond in de onderlinge competitie in het Zonnebrink Centrum. Een ander deel speelt alleen teamwedstrijden op zaterdag. Voor elders studerende of wonende leden is dat een mooie manier om toch bij het WSG betrokken te blijven. Daarnaast is er nog een jeugdafdeling, die iedere vrijdag in het Budocentrum les krijgt en ook partijen speelt. Bij de jeugd zijn er momenteel wat minder basisschoolleerlingen lid. Marcel: “Dat is jammer, want er zijn er genoeg die kunnen schaken.” Opvallend is dat zowel bij de jeugd als bij de senioren spelers uit de hele regio komen: Aalten, Ruurlo, Eibergen, Groenlo etc. Maar ook uit Barlo, Südlohn, Stadtlohn, Ahaus, Raesfeld en Vreden. De onderlinge competitie van het WSG is dan ook de grootste van de regio. Dat betekent tevens dat iedereen wekelijks een partij kan spelen tegen een min of meer gelijkwaardige tegenstander. Marcel: “Dat vinden wij belangrijk. We willen dat elke schaker zich thuis voelt bij ons.”

Honderd jaar
De jeugdafdeling speelt op vrijdagavond vanaf 18.45 uur in het Budocentrum op de Huininkmaat. Diverse jeugdleden zijn doorgestroomd naar de seniorencompetitie. Een aantal is zelfs clubkampioen geworden. Meer inlichtingen over de jeugd of de senioren is te vinden op wsg-schaak.nl. Het 75-jarig jubileum wordt -voor zover corona geen roet in het eten gooit- nog gevierd met een aantal activiteiten. Ondertussen is het WSG alweer monter op weg naar de 100 jaar.

Inzet

Jubileum programma 75 jaar WSG
De jublieumcommissie van het WSG heeft een aansprekend programma voor jong en oud samengesteld. Sommige activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk en andere alleen voor leden. Het spits werd afgebeten tijdens het jeugdschaken. De commissie had een gezellige avond voor de schakers in petto met bijzondere schaakspelletjes.
Op zaterdag 20 november vindt voor de derde keer een kroegenschaaktoernooi plaats. Een team bestaat uit drie schakers en er wordt onder andere gespeeld in café De Boemel, restaurant Villaggio, Blend 61, ’t Weurden en het Zonnebrink Centrum. In januari wordt een match gespeeld tegen Schachverein Südlohn.
Daarna wordt er in mei een simultaan gehouden tegen een sterke schaker. Bij eerdere jubilea zijn onder ander Hans Böhm. Loek van Wely, Anish Giri en Tea Lanchave op bezoek geweest in Winterswijk.
Het jubileum wordt afgesloten met een gezellige barbecue.
Voor meer informatie en de mogelijkheid tot deelname, houdt de site in de gaten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk