Jantine (l ) en Lisa, medewerkers van Golf- & Countryclub Winterswijk. Foto: Rob Weeber
Jantine (l ) en Lisa, medewerkers van Golf- & Countryclub Winterswijk. Foto: Rob Weeber

Golf- & Countryclub Winterswijk bestaat 35 jaar

Algemeen

WITERSWIJK - De golfsport in Nederland begon in de tijd dat de dames nog in een lange jurk op de baan stonden en de heren met een hoge hoed. In 1914 werd de Koninklijke Nederlandsche Golf Federatie (NGF) opgericht, maar het zou tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw duren voordat de popularisering van de sport overal zichtbaar werd. In die jaren, 1986 om precies te zijn, werd ook de Golf- & Countryclub Winterswijk opgericht met de daaraan verbonden Golfbaan de Voortwisch.

Door Rob Weeber

De golfbaan bedroeg na de aanleg 9 holes en zou pas in 2014 worden uitgebreid naar 18 holes. Wie nu het complex betreedt, komt binnen in een toegankelijke omgeving waar het draait om passie, beleving en sociale contacten. Jantine (30) en Lisa (22) zijn beide betrokken bij onder meer evenementen en pr-activiteiten voor de golfclub en leggen tijdens een rondgang met zichtbaar plezier uit wat hun club zo bijzonder maakt. “Sinds de aanleg van de 18 holes baan, hebben we een flinke professionaliseringsslag gemaakt,” aldus Jantine. “Onze golfbaan heeft daarmee de A-status en is een van de weinige banen uit de omgeving die dit heeft. Dat betekent dat we officiële wedstrijden conform de reglementen van de NGF kunnen organiseren en dat onze golfbaan een bepaalde moeilijkheidsgraad heeft.”

Beste golfprofessional van Nederland
Mede dankzij corona heeft de club een flinke ledenaanwas beleefd. Onder meer is volgens de dames een toename in de leeftijdscategorie 15-35 jaar te zien. “De stip op de horizon is zo’n 800 spelende leden,” aldus Jantine, “maar dat wil niet zeggen dat alleen leden hier mogen spelen. Iedereen die een NGF-pas heeft, kan hier een starttijd reserveren.” Voor de goede orde, je bent lid van de Golf- & Countryclub Winterswijk en je speelt op de Golfbaan de Voortwisch. Deze laatste verzorgt de banen, regelt de starttijden en beheert ook het clubgebouw. Naast beide onderdelen bestaat er ook de golfschool Redflaggolf, die de lessen en clinics verzorgt en de winkel beheert, en het restaurant De Voortwisch. Saillant detail is dat ‘headpro’ (golfleraar) Lee Chapman vorig jaar voor de vierde keer op rij gekozen is tot de beste golfprofessional van Nederland.

Golfsport is voor iedereen
Golf is een sport voor iedereen. Ook mensen met een fysieke handicap kunnen op de Voortwisch terecht. Voor de spelers die minder ter been zijn, staan er golfkarren klaar waarmee over het terrein kan worden gereden. Al met al bedraagt de loopafstand over 18 holes zo’n 7 km. Wie geen tijd heeft voor 18 holes kan ook 9 holes lopen. De afslag vindt dan plaats op hole 1 of 10. “Golf spelen is ook goed voor de conditie, zeker als je ouder wordt,” legt Lisa uit. “Je blijft fitter doordat je veel in de buitenlucht bent en je wordt mentaal uitgedaagd. Het kent ook een sociaal element. Na afloop kun je in het restaurant of op het terras terecht voor een drankje en een praatje.” Zelf speelt ze al 9 jaar golf.

Puntenslijper
Speciaal voor het jubileum, dat in de week van 11 tot 18 september plaatsvond, organiseerde Jantine bijzondere activiteiten. Het eindfeest was een jaren tachtig party in een tent, waarbij vooral de jeugd aan de trekken kwam. Daarnaast vond ‘greenkeepers revenge’ plaats, een soort hindernisbaan met allerlei obstakels in het veld. Bijvoorbeeld stonden er 10 vlaggen rondom een hole. Een ander bijzonder evenement was de crosscountry wedstrijd, waarbij je op de ene baan afsloeg en op een andere baan moest putten. “Gezien het succes van dergelijke activiteiten, willen we dit vaker gaan doen, gecombineerd met een hapje en een drankje,” aldus Jantine. Tenslotte laten de dames misschien wel het meest unieke voorwerp van de golfbaan zien, de puntenslijper. “We zijn de enige golfbaan die nog een puntenslijper heeft staan, “legt Jantine uit. “Speciaal voor het potlood van de scorecard.” Meer informatie over de Golf- & Countryclub Winterswijk staat op de site.


www.golfclubwinterswijk.nl

De puntenslijper op golfbaan de Voortwisch. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk