Foto:PR
Foto:PR

Geld besparen als ondernemer: 5 tips

XInterviews & Achtergrond

Meer geld overhouden aan het einde van de maand is altijd prettig, ook als je zzp’er bent. Gelukkig hoeft dat niet moeilijk te zijn: met kleine veranderingen kun je jezelf al honderden euro’s per maand besparen. We zetten 5 praktische tips voor je op een rij, waaronder het afsluiten van een voordelige bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers.

Tip 1: Regel je zakelijke verzekeringen

Wie denkt dat zakelijke verzekeringen je alleen maar een hoop geld kosten heeft het mis: de juiste verzekering hoort je namelijk juist knaken te besparen. Niet elke zakelijke verzekering is voor elke zzp’er noodzakelijk. Onderzoek wat de grootste bedrijfsrisico’s binnen jouw branche zijn en zorg dat je die in ieder geval afdekt. Onze tip: regel in ieder geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) en sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers af. En vergeet niet online te vergelijken. Zo zie je in één oogopslag welke verzekering de beste prijs én beste dekking biedt. 

Tip 2: Doe zelf je boekhouding

Niet elke zzp’er heeft het geld om de boekhouding uit te besteden aan een professional. En eerlijk is eerlijk: door het zelf te doen kun je tot wel duizenden euro’s per jaar besparen. Met een online boekhoudprogramma wordt de klus al een stuk makkelijk. Ook zijn er allerlei gratis online cursussen met handige boekhoudtips voor ondernemers. Kom je er toch nog niet helemaal uit in je eentje? Dan kun je nog altijd een boekhouder of accountant inhuren om je zelf ingevulde gegevens te controleren.

Tip 3: Rij zakelijk in je personenauto

Als zelfstandig ondernemer mag je de meeste zakelijke kosten van je inkomstenbelasting aftrekken. Zo is het bijvoorbeeld gunstig om zakelijke ritten te maken met je eigen auto waar je ook privé in rijdt. Per zakelijk gereden kilometer mag je namelijk 19 cent per km als bedrijfskosten opvoeren. Bovendien mag je ook de btw op zakelijke autokosten aftrekken. Denk aan parkeerkosten, onderhoud en brandstof.

Tip 4: Ken je belastingvoordeel

Ben je een startende zzp’er? Dan mag je gebruikmaken van diverse belastingregelingen die in je voordeel kunnen werken. Daarom loont het om je hierin te verdiepen. Zo weet je waar je recht op hebt en loop je geen geld mis. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in aanmerking komt voor startersaftrek, zelfstandigenaftrek of meewerkaftrek.

Tip 5: Kies een voordelige werkplek

Een andere makkelijke manier om structurele kosten te drukken is door te kiezen voor een goedkope(re) werkplek. Thuiswerken is het voordeligst: daarmee ben je zo’n 2-3 euro per dag kwijt aan o.a. licht, verwarming en stroom. Werk je liever buiten de deur, maar wil je geen koffietentjes afstruinen? Huur dan bijvoorbeeld een werkplek in een gedeelde kantoorruimte. Door rondvraag te doen in je netwerk kun je op een mooie deal stuiten.

Dit artikel wordt u aangeboden door Unive. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant