Een spandoek tegen de uitbreiding van de camping. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een spandoek tegen de uitbreiding van de camping. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Onrust in de Brinkheurne over uitbreiding camping het Winkel

Algemeen

“Bij de vorige uitbreiding dachten we: dat is het.”

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Rondom camping het Winkel en bij de graslanden, die in de toekomst recreatieterrein zouden kunnen worden, zijn verschillende spandoeken te zien. “Camping groot, Brinkheurne dood” en “Camping nog groter? Nee!” zijn duidelijke boodschappen. “Het is al druk genoeg op de Slingeweg” en “Wij wonen straks op de camping” zijn de toegiften. Alleen daar mee geven de “bezorgde buren” al aan dat zij niet kunnen instemmen met de grote uitbreidingsplannen van de camping.

Veel omwonenden niet vroegtijdig geïnformeerd
Voor één bewoner aan de Meester Brouwerlaan geldt dat zijn woning tussen de tenten, caravans en campers komt te liggen. Enkele aanwonenden aan deze zandweg zijn als eerste door de familie Reuselink, eigenaren van de camping, geïnformeerd over de uitbreidingsplannen. De twee percelen, waarop de uitbreiding is gepland, liggen ten zuiden van het huidige recreatieterrein. Het gaat om het Vlaskampsveld, dat zich vanaf de Oude Bocholtsebaan uitstrekt richting Meester Brouwerlaan. Daarnaast komen nieuwe kampeerplekken op het Brookersveld, dat tussen het natuurgebied de Borkense Baan ligt en de Meester Brouwerlaan. Hier zijn 300 kampeerplekken gepland. De andere omwonenden, ook de naaste buren, zijn niet vroegtijdig geïnformeerd. Zij kregen pas veel later informatie over de uitbreidingsplannen, zegt Willem te Voortwis, voorzitter van Brinkheurns Belang.

Niet vroegtijdig geïnformeerd
Te Voortwis beschouwt zichzelf nog steeds als buur, want hij is geboren en opgegroeid in de boerderij naast het oudste deel van de camping. “We zijn geschrokken van de plannen”, zegt hij namens veel bewoners van de Brinkheurne. Het “verzet” tegen het uitbreidingsplan is nu gebundeld. Brinkheurns Belang treedt op als woordvoerder. “We hebben even tijd nodig gehad om de plannen te laten bezinken.” Te Voortwis begrijpt dat een recreatiebedrijf in deze tijd wil uitbreiden. Maar dan wel vanaf het begin in overleg met alle omwonenden en betrokkenen. “Misschien kun je dan overeenstemming bereiken en kunnen de plannen bijgesteld worden of zelfs terug worden getrokken”, zegt hij. Dat stadium is gepasseerd. Binnenkort zal de familie Reuselink wel bijeenkomsten met omwonenden organiseren. “Of dit de goede invulling is van de betrokkenenparagraaf? Dat wil ik de wethouder nog wel eens vragen.”

Rust en kleinschaligheid aangetast
Te Voortwis heeft de indruk dat burgemeester en wethouders te veel gericht zijn op het realiseren van de één miljoen overnachtingen, die nagestreefd worden. Dan moeten campings uitgebreid worden. Dat er een gasthuis zal komen met vijftig kamers voor 200 gasten op het oude gedeelte van de camping is misschien nog acceptabel. De uitbreiding naar het zuiden niet. Daardoor wordt het kleinschalig landschap van de Brinkheurne te veel aangetast, vindt Te Voortwis. “Mensen komen hier voor de rust en de landschap. Zo’n grote camping verandert dat.” Er zijn in de buurt van Camping het Winkel kleinschalige recreatiebedrijven met een bescheiden aantal overnachtingen. Te Voortwis is bang dat de Brinkheurne voor hen door de uitbreiding minder interessant wordt. “Er moet ruimte zijn voor beide vormen van recreatie.” Belangrijk bezwaar van de omwonenden is dat de Slingeweg te druk zal worden. “Die weg is daar niet geschikt voor.” Steeds grotere campers en caravans zorgen nu al voor problemen.

Petitie tegen uitbreiding al veel getekend
Veel omwonenden hadden deze grote uitbreiding zeker niet verwacht. “Bij de vorige uitbreiding dachten we: dat is het. De camping zal niet meer groter worden.” Een aantal omwonenden meent zich te herinneren dat dit is afgesproken met de gemeente. Te Voortwis laat kaartjes zien van de plannen van rond 2010 en luchtfoto’s van de huidige situatie. “Er zijn al veel meer kampeerplekken dan volgens de tekeningen van toen mogelijk zou moeten zijn.” Brinheurns Belang, omwonenden en andere betrokkenen zullen het gesprek met de familie Reuselink en in een later stadium de gemeente aangaan. Dat er nauwelijks draagvlak is voor de uitbreidingsplannen is na het bekend worden van het principebesluit alleen maar duidelijker geworden. Bij de Meester Brouwerlaan staat een tafeltje met formulieren. Er liggen pennen bij en er staat netjes een flesje bij om je handen, voordat je een pen gebruikt, eerst te desinfecteren. Er zijn al veel namen met handtekening ingevuld. Daarmee wordt aangegeven dat een petitie tegen de uitbreiding van Het Winkel wordt gesteund. Ook op internet kan de petitie worden getekend. Inmiddels is er bijna 1700 keer getekend.

Een reactie van de familie Reuselink en wethouder Inge klein Gunnewiek volgen deze week.

Willem te Voortwis, voorzitter van Brinkheurns Belang, is woordvoerder. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De buurt zegt

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant