Gerri Grijsen en Thijs Buit tijdens de opening van hun tentoonstellingen in de Wereld van Wenters. Foto: Lineke Voltman
Gerri Grijsen en Thijs Buit tijdens de opening van hun tentoonstellingen in de Wereld van Wenters. Foto: Lineke Voltman

Museum Wereld van Wenters opent met twee tentoonstellingen

WINTERSWIJK - Vanaf dinsdag 15 juni gaan de musea van Vereniging het Museum, de Wereld van Wenters en de Museumfabriek, in Winterswijk na lange tijd weer open. Voorafgaand werden op vrijdag 11 juni twee tentoonstellingen in de Wereld van Wenters officieel geopend voor genodigden in het bijzijn van de kunstenaars.

Door Lineke Voltman

Voorzitter Hans van Lith zei in zijn openingswoord ‘een blij mens te zijn’ nu men eindelijk weer bezoekers kan ontvangen: “Een museum zonder bezoekers is geen museum. We starten met twee mooie tentoonstellingen van de kunstenaars Gerri Grijsen met bronzen beelden en Thijs Buit uit met bijpassende schilderijen. De kunstenaars hebben vaker samen geëxposeerd in het atelier van Grijsen.”

Eigen beeldtaal                                                                                                                                                          Kenmerkend voor de schilderijen van Thijs Buit is dat hij, zoals hij het zelf uitdrukt, probeert zichtbaar te maken wat hem innerlijk beweegt. Door deze aanpak krijgt zijn werk een eigen beeldtaal. Op de tentoonstelling zijn landschappen te zien, maar ook bloemstillevens en portretten. Vooral landschappen met een Zuid Franse atmosfeer hebben zijn voorliefde, mede omdat hij daar een tijd heeft gewoond. Buit is een alom gerespecteerde schilder, zijn werken hangen in verschillende musea waaronder in de Fundatie in Zwolle.

Inspiratie uit de natuur
Gerri Grijsen is in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw begonnen met het maken van bronzen beelden nadat ze eerst een aantal jaren geschilderd had. “Mijn inspiratie haal ik vooral uit de natuur en mijn omgeving. Het zijn kwetsbare maar ook sterke beelden van klein tot monumentaal. Ze zijn niet altijd een exacte weergave van de wekelijkheid. Het mag een beetje wringen om het spannender of interessanter te maken.”

‘Flitsende start’
Op de vraag hoe het museum de coronatijd financieel heeft overleefd merkt Van Lith op: “Naast een redelijke subsidie van de gemeente hebben we recent nog 2000 euro gekregen voor deskundigheidbevordering en 5000 euro om apparatuur aan te schaffen om professionelere films te kunnen maken. Culturele verenigingen zijn financieel geholpen door de gemeente om na de coronapandemie weer een ‘flitsende’ start te kunnen maken.”

De Wereld van Wenters is vanaf 15 juni geopend op dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De Museumfabriek is te bezoeken op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13,30 tot 17.00 uur.


www.vereniginghetmuseum.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden