Wim en Maria voor de spandoeken waarop het pensioen van Wim wordt aangekondigd. Foto: Han van de Laar
Wim en Maria voor de spandoeken waarop het pensioen van Wim wordt aangekondigd. Foto: Han van de Laar

Wim Wassink neemt -bijna- afscheid na ruim 40 jaar postbezorging

Algemeen

‘Ik blijf liever nog aan het werk … en gelukkig kan dat ook’

Door Han van de Laar

MEDDO - Aanvankelijk had Wim Wassink niets door, maar van zijn partner Maria Schilderink moest hij een half uur eerder uit bed. Toen hij de opdracht kreeg om tafels met zo’n twintig stoelen buiten te zetten, ging hem iets dagen. Het was inmiddels ruim 40 jaar geleden, om precies te zijn 3 december 1979 dat Wim bij PTT-post (de voorloper van Post NL) in dienst trad. In zijn vrije uren ging hij ook werken bij de firma Wassink als verwarmingsmonteur, omdat het in die tijd gigantisch druk was in het aanleggen van de centrale verwarming.

Het bereiken van de 66,5-jarige leeftijd kondigde ook het einde van het arbeidscontract van Wim aan. Reden voor de collega’s om hem gezamenlijk uit te zwaaien. Zij kwamen in optocht naar de Meddose woning aan de Beitelweg rijden. Nadat de tafels met stoelen en de koffiekopjes door Wim en Maria klaar waren gezet, kon hij heerlijk zittend in het zonnetje afwachten wat er ging gebeuren. Luid toeterend kwam klokslag 8.00 uur de feestelijk stoet van 11 postauto’s en een stel volgauto’s aanrijden. De wagens zochten allemaal een plekje en in de tuin van Wim en Maria vonden koffie met gebak gretig aftrek.

Jaarcontract
Om toch inzetbaar te blijven, ook in de vakanties en bij ziekte, heeft Wim een jaarcontract gekregen van acht uur. Zo blijft hij toch gedeeltelijk aan het werk. “Ik vind het hartstikke leuk om door te gaan, maar heb ook genoeg hobby’s, zoals het onderhouden van de tuin, wandelen, fietsen, klussen en ik besteed veel tijd aan mijn drie kleinkinderen. Dat is prachtig om te doen!” Wim en Maria hebben samen vier kinderen en drie kleinkinderen. In het verenigingsleven van Meddo is Wim niet meer zo actief. Vroeger was Wim bij de Meddose Gym vereniging. Nu zijn het Meddose feest en carnaval natuurlijk nog wel ‘verplichte kost’, want Wim houdt wel van geregeld een feestje!

Locaties
Door al de jaren heen heeft Wim heel wat reorganisaties overleefd. Dat geldt niet alleen voor hem, maar ook voor veel collega’s. Ook werd regelmatig geswitcht van werklocatie. Wim is begonnen op het oude postkantoor in Winterswijk. Daar werd ’s nachts nog gesorteerd. Later is dit verhuisd naar Groenlo en vervolgens naar Enschede. Na ongeveer 5 jaar verhuisde men naar Doetinchem. Dat bleek echter veel te klein voor het parkeren van de postauto’s en al snel verhuisde men naar de huidige locatie in Groenlo. Wim heeft altijd als postbezorger gewerkt. Hij heeft zo heel wat kilometers op de teller staan.

Speechen
Richard Groenwegen en René Grootveld hielden beiden namens Post NL een korte speech over de verdiensten van Wim. “Hij kan goed praten, is erg collegiaal, hulpvaardig en nooit te beroerd om hard te werken. Hij was ook altijd goed op de hoogte van geldzaken. Daarvoor kon men hem ook om advies vragen. Meestal wist hij wel hoe de regelingen in elkaar zaten. Wim was nadrukkelijk aanwezig, een druktemaker werd hij ook wel genoemd.” Met veel bijval beaamden de collega’s de genoemde eigenschappen. Daaropvolgend bedankte Wim iedereen hartelijk. Tegen 8.30 uur was de bijeenkomst voorbij, want iedereen moest weer snel naar Groenlo toe om van daaruit de post in de Achterhoek te gaan bezorgen. Zelfs voor Wim was het ook nog een gewone werkdag. Maar een borrel in het weekend met familie en vrienden had hij nog in het vooruitzicht.

Wim op de onderste rij, derde van links wordt hartelijk toegejuicht door zijn collega’s. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant