Initiatiefnemer Joost Molleman met op de achtergrond, bij de heggen, de beoogde hondenspeelplek. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Initiatiefnemer Joost Molleman met op de achtergrond, bij de heggen, de beoogde hondenspeelplek. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Burgerinitiatieven voor twee hondenspeelplekken

Algemeen

Gemeenteraad reageert positief

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De gemeenteraad reageerde positief op twee burgerinitiatieven voor hondenspeelplekken, een op de Scholtenbrug en een ander in de nabijheid van de molen de Bataaf. Op deze omheinde plekken kunnen honden los lopen en met elkaar spelen. Wethouder Henk Jan Tannemaat zal de twee initiatieven als principeverzoeken behandelen. Hij zoekt uit of het kan en hoe en waar het dan gerealiseerd kan worden. “We komen er mee terug in de raad.” Hij adviseerde de twee initiatiefnemers wel te zorgen voor draagvlak in de buurt.

“Hondenspeelplek zie je ook in andere gemeenten”
Joost Molleman woont aan de rand van de Scholtenbrug en wandelt met zijn hond in het groene hart van Winterswijk. Honden lopen daar soms los en spelen met elkaar, maar volgens de regels is dat niet toegestaan. Daar wil hij met zijn burgerinitiatief verandering in brengen. “Zo’n plek waar honden loslopen en spelen zie je ook in andere gemeenten. In Winterswijk is er nog geen een.” Het leek hem een goed idee om dat te realiseren. “Ik houd wel van een park dat leeft.” Hij had gehoord over de mogelijkheid van een burgerinitiatief en verzamelde de 50 handtekeningen, die minimaal nodig zijn om een initiatief in te kunnen dienen. “Ik ben begonnen in de buurt, maar dat schoot niet op. Daarna ben ik in een winkelstraat gaan zitten en vertelde ik mijn verhaal en kreeg voldoende handtekeningen.”

“Gecontroleerd uitrazen”
Selma Hajra heeft samen met een grote groep buurtbewoners het initiatief genomen voor een hondenspeelplek ergens in het park dat op de hoek van de Vredenseweg en de Bataafseweg ligt en begrensd wordt door de Abeelstraat. “Wij missen een plek waar onze honden gecontroleerd kunnen uitrazen. Dat kan niet in groot bos.” Omdat op zo’n plek buurtbewoners bij elkaar komen bevordert het volgens haar ook de naoberschap en de sociale cohesie. De buurt denkt aan een veldje naast het voetbalveld. Het terreintje dat voor BMX-fietsen is ingericht, maar nauwelijks wordt gebruikt, is een andere mogelijkheid. “Het hoeft niet veel geld te kosten en we staan open voor andere plekken.”

“Krentjes in de pap”
De gemeenteraad reageerde positief op de initiatieven. Er werden wel vragen gesteld over het onderhoud en toezicht. De gemeenteraad verwacht dat de initiatiefnemers daar zelf verantwoordelijk voor worden. Joost Molleman reageerde dat de wil er is. “Maar ik loop zelf achter een rollator en ga het gras niet meer maaien.” Ook Selma Hajra zei “zeker bereid te zijn” om voor toezicht te zorgen. Tom van Beek (Voor Winterswijk) vond dat de afspraken over beheer, klein onderhoud en toezicht goed vastgelegd moeten worden. Daarnaast wordt verwacht dat de gebruikers de hondenpoep opruimen. Loes te Dolle (D66) was verheugd over de burgerinitiatieven, die dankzij een voorstel van haar partij mogelijk zijn geworden. “Het zijn de krentjes in de pap voor de gemeenteraad. Een initiatief uit de samenleving kan het verschil maken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant