Thijs Huls overhandigt het eerst bierpakketje aan Hugo Klein Severt. Foto: Han van de Laar
Thijs Huls overhandigt het eerst bierpakketje aan Hugo Klein Severt. Foto: Han van de Laar

Muziekvereniging Crescendo viert op originele wijze 75-jarig jubileum

‘Feest is de lijm van onze vereniging’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Geen handen schudden deze keer, ook geen toespraken met bloemen en bijbehorende kussen voor de jubilaris. Nee, de jubileumcommissie van Crescendo uit Ratum moest iets anders bedenken voor het 75-jarig jubileum. Dat ze daar goed in zijn geslaagd, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de leden. Evelien Meinen, bestuurslid, en Anne en Thijs Huls van de jubileumcommissie lichten het programma toe.

Op 15 april 1946 is muziekvereniging Crescendo opgericht. De oorlog was al weer even afgelopen. Men wilde zich graag weer bezighouden met leuke dingen, ook om te proberen de voorbije donkere jaren te vergeten. Zo werd in Ratum de muziekvereniging (her)opgericht en was de Fanfare Crescendo geboren. Jan Samberg was toen 16 jaar en werd meteen lid. Daarmee is hij de enige jubilaris van het eerste uur en dat werd ook meteen gevierd. Dinie Hoenink, die inmiddels 70 jaar lid is, werd eveneens in het zonnetje gezet.

Route 75
Eén van de feestelijkheden die de jubileumcommissie had uitgedacht, was ‘Route 75’. Alles op afstand vanwege het coronavirus. Anne: “We hebben alle leden, inclusief jeugdleden, rustende leden, dirigenten, vaandeldragers en de leden van het actiecomité gevraagd met de auto, langs onze repetitieruimte Gebouw Emma te rijden zonder uit te stappen. De aanrijdroute was daarvoor ook feestelijk aangekleed. Onder de feestelijke boog kregen de volwassenen een bierpakketje met een speciaal glas en enkele bierviltjes of een wijnpakketje met bijbehorend wijnglas en viltjes. Voor de kinderen was er een Dopper, een flesje drinken en zakje chips.” Het eerste bierpakketje werd overhandigd door Thijs Huls aan Hugo Klein Severt. Hugo is 22 jaar dirigent geweest en daarmee ere-dirigent van de vereniging. Op het etiket van de flesjes bier en wijn staat het lijflied Crescendo Jubilée. Die muziek met het meezingbare refrein heeft als motto ‘Proost, zing mee en onthoud: zonder drank geen klank’. Hugo, componist van het muziekstuk, heeft dit destijds bij het 40-jarige jubileum van Crescendo aangeboden.

Hobbybrouwers
De flesjes bier zijn door de ‘hobbybrouwers’ Thijs Huls en Rick Hijink van Bierbrouwerij Ratum gebrouwen. Thijs: “Alle leden, ouder dan 18, ontvangen het presentje. We hebben in totaal 1000 liter van het speciale Crescendo Jubilée bier gebrouwen bij Bierbrouwerij Wentersch. Er is zoveel gebrouwen dat we vanaf nu nog 1300 bierpakketjes in de vrije verkoop komen, met als doel de kas te spekken. Via de leden en Facebook kunnen deze worden gekocht. Dat geldt ook voor de wijn, maar dat gebeurt op bestelling.”

Lijm
Crescendo heeft momenteel zo’n 120 leden, die voornamelijk van oorsprong uit de buurtschappen Ratum, Henxel, Huppel en Dorpbuurt komen. De jeugd komt vooral via School Waliën in aanraking met de muziek. Crescendo verzorgt er de muzieklessen. De jubileumcommissie heeft op zaterdag 17 april een digitale pub-quiz gehouden, waaraan iedereen mee kon doen. Bij het begin van de tweede ronde werden de flesjes bier, wijn of fris geopend om te proosten op de vele goede jaren die vast nog gaan volgen bij Crescendo. Evelien: “Ons motto is dan ook: ‘Feest is de lijm van onze verenging’. Overal waar we komen maken we er een feestje van. Eerst pieken we tijdens het optreden. Daarna overtreffen we het ook nog eens.” Als alles weer een beetje normaler wordt, wil de jubileumcommissie dit jaar nog een grote afsluiter van het jubileumjaar organiseren. Het bestuur zit ondertussen ook niet stil. Voor afgelopen 17 april was Trijntje Oosterhuis geboekt om samen met Crescendo een boeiende muziekavond te verzorgen in Theater De Storm. Dit optreden is inmiddels verplaatst naar zaterdag 16 april 2022. Kaarten kunnen al wel bij De Storm worden gekocht. Voor meer informatie: www.crescendoratum.nl of via Facebook.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden