Aan de voorkant van de uitkijktoren zijn diverse planken verwijderd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Aan de voorkant van de uitkijktoren zijn diverse planken verwijderd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Uitkijktoren bij Groenlose Slinge gedeeltelijk vernield

Algemeen

Schade herstellen voordat het toeristenseizoen begint

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De uitkijktoren bij de Groenlose Slinge is gedeeltelijk gesloopt door vandalen. Aan de voorkant zijn bijna alle planken “verwijderd”. De planken liggen nu naast en onder de toren. De uitkijktoren is onderdeel van de Flamingoroute en is gebouwd in 2012.

Bij de dubbelstuw
De uitkijktoren staat op de plek waar de Beurzerbeek en de Groenlose Slinge samen komen. Omdat hier in beide beken een stuw is aangelegd, wordt deze plek ook wel aangeduid als “bij de dubbelstuw”. Vanuit de toren is ook nog een derde beek te zien, de oude meer slingerende loop van de Groenlose Slinge, die ruim 20 jaar geleden is hersteld. De hoofdloop van deze beek is net als de Beurzerbeek genormaliseerd. Dat betekent dat die is rechtgetrokken. De uitkijktoren is op deze plek geplaats, omdat hier veel watervogels te zien zijn. De toren is te bereiken via het Garversbultenpad, het fiets- en wandelpad dat vanaf de Morskersdriehuisweg naar de Goorweg in Meddo loopt. Het is in het kader van de Ruilverkaveling-West langs beide beken aangelegd.

Zuidtak van de Flamingoroute
De Flamingoroute is een initiatief van het Biologisch Station Zwillbrock. De flamingo, die het symbool is van deze route, broedt als vele jaren nabij de grote plas in het Zwillbroekse Veen. De route is grensoverschrijdend en kronkelt in de nabijheid van de grens tussen Enschede en Winterswijk langs vele bezienswaardige plekken. Aanvankelijk liep de route niet door de gemeente Winterswijk. Daar werd in 2012 de zuidtak van de route uitgezet. De uitkijktoren werd toen gebouwd door medewerkers van het Biologisch Station. De toren staat op grond van het Waterschap Rijn en IJssel, maar het was de bedoeling dat de gemeente Winterswijk zich zou ontfermen over het beheer. Duidelijke afspraken werden hier echter niet over gemaakt.

WCL heeft aangeboden de toren te herstellen
De toren heeft al wel eerder te lijden gehad onder vandalisme. Binnenin waren duidelijk de sporen te zien van vuur. Het verwijderen van de planken aan de voorkant is vermoedelijk vorig jaar gebeurd door een groepje jongeren uit Winterswijk. Dit vandalisme is ter sprake geweest in de algemene bestuursvergadering van de Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk van 15 februari. WCL was betrokken bij het realiseren van de zuidtak. Vanuit Meddo zijn er al klachten over de vernielingen bij de gemeente terecht gekomen. “Om geen maandenlange discussie te hebben voordat er iets gerepareerd wordt”, zegt een woordvoerder van de gemeente, “heeft WCL aangeboden om de uitkijktoren te laten herstellen. Ook om voor het toeristische seizoen het er weer netjes bij te hebben liggen.” Een vertegenwoordiger van Algemeen Meddo Belang heeft toegezegd dat hun klusteam dit wel wil oppakken. Vanwege de hoogte moet er wel een aannemer en timmerman bij gezocht worden. De verwachting is dat de reparaties voordat het toeristenseizoen echt begint op tijd kunnen worden uitgevoerd.

De verwijderde planken liggen naast en onder de toren. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Verwijderde planken naast en onder de uitkijktoren. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Opeens veel meer uitkijkgaten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant