Wethouder Tannemaat komt met plan voor extra steun aan ondernemers. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Tannemaat komt met plan voor extra steun aan ondernemers. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeenteraad wil winkels en horeca met een proef snel openen

Langer voortduren lockdown heeft desastreuze gevolgen voor centrum

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In een brandbrief spraken de ABH-Cityvereniging, de Horeca en de Marktvereniging hun zorgen uit over de toekomst van het centrum. Zij vrezen dat als de winkels en horeca niet in maart open kunnen er bedrijven zullen moeten stoppen. Op hun oproep om hier in Den Haag aandacht voor te vragen reageerde de gemeenteraad met het aannemen van een motie in de raadsvergadering. Daarin wordt een proef in het winkelcentrum voorgesteld om geleidelijk de winkels en de horeca weer open te laten gaan. Burgemeester en wethouders wordt gevraagd hierover in overleg te treden met de regering.

Veilig en coronaproof winkelcentrum inrichten
In de motie, ingediend door alle gemeenteraadsfracties gezamenlijk, wordt de proef aangeduid als “pilot” en “fieldlab”. De bedoeling is om het winkelcentrum gecontroleerd en stap voor stap met steeds ruimere openingstijden open te laten gaan. Bij deze proef worden de verschillende sectoren die van belang zijn voor het centrum betrokken en gelijkwaardig behandeld. De gemeenteraadsfracties denken dat zo’n pilot in Winterswijk mogelijk moet zijn, omdat het langer laten voortduren van de lockdown voor het centrum “desastreuze gevolgen” zal hebben. De horecaondernemers en winkeliers zijn er immers van overtuigd dat er een veilig en coronaproof winkelcentrum kan worden ingericht. De grootte van het Wintertswijkse winkelcentrum leent zich bovendien goed voor een pilot. De fracties constateren daarnaast dat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Winterswijk tot nu toe relatief gering is geweest.

Over twee weken voorstel hoe ondernemers extra te ondersteunen
Burgemeester Joris Bengevoord omarmde motie en zei die te zullen uitvoeren. Wethouder Henk Jan Tannemaat begreep dat het voor de ondernemers niet meer te doen is. De omzet is gedaald tot 10 tot 15 procent van de omvang voor de coronacrisis. Dat er vanaf 3 maart iets meer mogelijkheden komen voor de winkeliers (het op afspraak kort winkelen) is volgens hem een druppel op de gloeiende plaat. “Het centrum is enorm belangrijk. Er moet echts iets van versoepeling komen”, zei de wethouder. Aan het begin van de raadsvergadering deelde Tannemaat mee dat de gemeente alles wat juridisch mogelijk is wil inzetten om de ondernemers te steunen. “We willen voorkomen dat bedrijven in het gezicht van de haven omvallen.” Daarom wil de wethouder over twee weken met een voorstel komen hoe de ondernemers financieel extra ondersteund kunnen worden. Dat wordt eerst behandeld in de commissievergadering. Daarna kan er in een extra raadsvergadering een besluit over worden genomen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden