Plannen om activiteiten in en bij theekoepel uit te breiden
<p>Cindy Geurkink en Ineke Scholts in de theekoepel aan de Meekertweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp</p>

Cindy Geurkink en Ineke Scholts in de theekoepel aan de Meekertweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Plannen om activiteiten in en bij theekoepel uit te breiden

Geen lawaai en grote feesten

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In en bij de theekoepel 'de Tuinkamer' mogen al kleinschalige recreatieve activiteiten georganiseerd worden. De eigenaren willen graag meer kunnen organiseren en hebben daarover een plan voorgelegd aan de gemeente Winterswijk. Burgemeester en wethouders hebben op 16 februari besloten hieraan mee te willen werken 'onder de voorwaarde dat aan de gestelde eisen van landschappelijke inpassing en kwaliteitsverbetering wordt voldaan'.

Extra activiteiten om koepel en tuin in stand te kunnen houden
De theekoepel was in 2020 honderd jaar oud. De bouw vond plaats in opdracht van J.F. Overweg, die toen directeur van de Tricotfabriek was. Rondom de koepel werd een tuin in Engelse landschapsstijl aangelegd. De koepel was in die tijd bereikbaar vanaf de Groenloseweg via een lange laan. Tegenwoordig wordt de tuin ontsloten vanaf de Meekertweg,. Daardoor kunnen passerende fietsers en wandelaars in de toekomst gemakkelijk bij de theekoepel kunnen komen voor een versnapering. De huidige eigenaren Cindy Geurkink en Ineke Scholts zien alles wat ze doen en willen doen vooral als een hobby. Alleen kost deze hobby geld. “Het dak van de koepel moet wordt onderhouden, de koepel moet af en toe geschilderd worden en de tuin moet worden onderhouden.” Door meer activiteiten te organiseren kan daarvoor geld worden verdiend. Zo wordt er een economische drager gecreëerd om een bijzondere monument en deze plek met anderen te kunnen delen en in stand te houden.

Nadruk op rust en intimiteit
Geurkink benadrukt dat alle activiteiten gebaseerd moeten zijn op rust en intimiteit. “Wij willen mensen ontvangen, die respect hebben voor de natuur. Wij willen geen lawaai en grote feesten.” De extra activiteiten moeten geen overlast opleveren voor de omwonenden. Er is al een vergunning om twaalf 'evenementen' per jaar te organiseren. In de theekoepel zelf is ruimte voor 25 staande personen aan statafels. Kleine feesten behoren daarom tot de mogelijkheden. “We denken ook aan tijdelijke tentoonstellingen of aan een high tea en aan een theetuintje voor de fietsers en wandelaars.” De koepel is al een van de locaties in de gemeente waar getrouwd kan worden, maar een groot feest zal op een andere plek moeten worden georganiseerd. “De koepel kan ook gebruikt worden als tijdelijke werkplek of voor een vergadering van een klein gezelschap”, zegt Cindy Geurkink.

Vijf plekken voor campers en caravans
“We willen daarnaast vijf plekken voor campers of caravans in onze landschapstuin realiseren”, zegt Ineke Scholts. “Die zullen we uiteraard goed in het landschap inpassen.” Dat is een voorwaarde van de gemeente. De inpassing van deze verblijfsrecreatieplekken moet bij de stijl van de landschapstuin passen. In de tuin staat op enige afstand van de theekoepel al een gebouwtje. “Dat willen we iets uitbreiden, zodat er een toiletgebouwtje met douche komt voor de gasten”, zegt Scholts. “Daarnaast komt er een slaapplek in het gebouwtje, zodat wij hier kunnen overnachten.” Als de camper/caravanplekken regelmatig bezet zijn zal dat voor meer financiële armslag kunnen zorgen. De gemeente verwacht nu dat er een inrichtingsplan met een beplantingsplan wordt gemaakt, waaruit blijkt dat de verblijfsrecreatieplekken goed zijn ingepast. Van de eigenaren wordt bovendien verwacht dat ze de omwonenden over de plannen inlichten. Dat hebben Geurkink en Scholts inmiddels gedaan met een brief waarin de plannen worden toegelicht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden