Winterswijks bedrijf betrokken bij EK & WK endurance
<p>Talitha Bakker met &eacute;&eacute;n van haar Arabische paarden. Foto: Reindert Jansen</p>

Talitha Bakker met één van haar Arabische paarden. Foto: Reindert Jansen

Winterswijks bedrijf betrokken bij EK & WK endurance

WINTERSWIJK - In deze roerige tijden blijft het angstvallig stil in de evenementenbranche. Waar de basissport nog pas op de plaats moet maken, lijkt de topsport redelijk doorgang te vinden. Zo ook binnen de paardensport. Van 6 tot en net 11 september staat het Wereldkampioenschap endurance voor junioren & Young Riders én het Europees kampioenschap endurance voor senioren op het programma.

Endurance is een vrij onbekende tak van de paardensport. Het is het meest te vergelijken met (ultra) marathons. Tijdens dit kampioenschap moeten paard en ruiter samen in één dag een afstand van 120km (junior) en 160km (senior) afleggen. De routes gaan over de Veluwe en zijn verdeeld in rondjes van circa 30 km, waarna steeds een korte pauze volgt. Tijdens de wedstrijd wordt de gezondheid van het paard continu gewaarborgd en bij twijfel worden paard en ruiter uit de wedstrijd gehaald.

Toen de overkoepelende sportbond voor de paardensport (FEI) op zoek was naar een organisator voor het kampioenschap, werden Eric Lamsma en Pieter Wiersema van Stichting Fasnatrail door het KNHS benaderd om dit op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo te organiseren. Zij namen het Winterswijkse bedrijf Equine Media & Events in de arm om deze uitdaging samen aan te gaan. Equine Media & Events is gevestigd in Winterswijk-Woold en is opgericht door entrepreneur Talitha Bakker, zelf ook een fervent endurance-amazone.

Equine Media & Events was eerder betrokken bij internationale paardenevenementen in Milaan en Kuala Lumpur. Het organiseren van een kampioenschap komt als een logisch vervolg en er wordt hard gewerkt om er een fantastisch evenement van te maken.

Naast het kampioenschap worden er diverse congressen gehouden voor de beleidsmakers en bestuurders in de provincie Gelderland. Tevens zal er een internationaal symposium voor dierenartsen gehouden worden. Voor het publiek wordt onder meer een braderie (strodorp) opgezet en wordt er een foodtruckfestival neergezet. Door gebruik te maken van lokale ondernemers en sponsoren, krijgt het lokale bedrijfsleven een positieve boost.
Dat dit grootse evenement nu naar Nederland komt is een zeer positieve ontwikkeling. Waar de sport in het buitenland zeer populair is, is de sport in Nederland erg onbekend. Toch kent Nederland veel (recreatieve) ruiters die frequent met het paard in de bossen rijden. Door het organiseren van het WK en EK endurance wordt Nederland niet alleen beter bekend gemaakt met deze tak van sport maar ook op de kaart gezet als waardig kandidaat voor een goed en eerlijk kampioenschap.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden