Gaudium viert 40-jarig bestaan op 1 december
<p>Chris Slotboom (l) en Theo Massop zijn vanaf het begin bij Gaudium werkzaam. Foto: Lineke Voltman</p>

Chris Slotboom (l) en Theo Massop zijn vanaf het begin bij Gaudium werkzaam. Foto: Lineke Voltman

Gaudium viert 40-jarig bestaan op 1 december

WINTERSWIJK - Het Winterswijkse bedrijf Gaudium B.V. bestaat op 1 december 40 jaar en dat gaat gevierd worden. Weliswaar door de coronapandemie niet helemaal volgens de plannen, die al door de feestcommissie zijn uitgewerkt, maar wat nu niet kan wordt verschoven naar volgend jaar.

Door Lineke Voltman

Achraf Bouhabbadi, lid van de feestcommissie, vertelt welke plannen men al bedacht hadden: “We hadden een bezoek gepland met alle werknemers naar Denemarken waar ons moederbedrijf gevestigd is, dat is helaas uitgesteld. Wel krijgen ze op 1 december een pakket naar keuze, dat de feestcommissie in samenwerking met vier Winterswijkse bedrijven heeft samengesteld, te weten Jan Fleur, DA drogist, slagerij Wassink en de Zuivelhoeve. Tevens wilden we een luchtfoto met drone maken van alle medewerkers, maar ook dat moet helaas naar volgend jaar worden uitgesteld.”

Gaudium is opgericht nadat in 1980 bontweverij De Batavier aan de Zonnebrink failliet ging. Medewerkers Bert Wamelink, Karel Stroes en Gerrit Oonk besloten destijds een doorstart te maken in de locatie van de Batavier aan de Laan van Hilbelink onder de naam Gaudium. Voor 70 werknemers betekende dat, dat ze mee konden verhuizen. In 2018 is Gaudium overgenomen door het Deense Kvadrat. Dit bedrijf is toonaangevend op het gebied van ontwerpinnovatie en produceert eigentijds textiel van hoge kwaliteit voor architecten, ontwerpers en particulieren over de hele wereld. Gaudium heeft al jarenlang een nauwe samenwerking met Kvadrat.

Brandvertragende stof
Eén van de medewerkers van het eerste uur is touwbaas Chris Slotboom . “Ik werkte al bij de Batavier en ben meegegaan naar Gaudium. In 1980 zijn alleen de weverij, spoelerij, scheerderij en keurderij overgegaan naar het huidige onderkomen. Na vijf jaar hadden we al een eerste reorganisatie omdat bleek dat de markt te klein was en we dus moesten inkrimpen. Een aantal jaren later volgde een tweede reorganisatie, waarbij de ploegen van acht personen terug gingen naar vijf of zes. Op dit moment heeft Gaudium nog 50 medewerkers. In het begin maakten we dezelfde producten als bij de Batavier. Later zijn we overgestapt op brandvertragende stoffen, waarbij Gaudium zich heeft ontwikkeld tot een marktleider op het gebied van ontwikkelen en produceren van hoogwaardige gordijn- en meubelstoffen. Alle producten zijn van hoge kwaliteit, duurzaam en bestaan uit brandvertragende vezels. De stoffen worden wereldwijd toegepast in diverse eindproducten, zoals meubelen en wandbekleding.”

Trots op tapijt Ridderzaal
ASA tapijten is een dochteronderneming van Gaudium en ontwerpt en produceert hoogwaardige tapijten en karpetten voor de internationale markt. Volgens Hans Wensink van ASA zijn ze het meest trots op het 520 meter grote tapijt dat in 2006 gemaakt is voor de Ridderzaal in Den Haag. “ Samen met een collega heb ik vijf maanden vijf dagen per week iedere dag gewerkt aan het 40 vlakken tellende tapijt, dat uitgevoerd is in gele en goudkleurige banen en lange donkerrode lopers. Naast de Ridderzaal hebben we meer opvallende opdrachten gekregen zoals het Louvre in Parijs, het Mesdag Museum in Den Haag en Slot Zeist.”

Theo Massop is ook vanaf het begin bij Gaudium werkzaam in de expeditie en het magazijn, maar half december gaat hij met pensioen na 42 jaar. (de eerste jaren bij de Batavier aan de Zonnebrink) “Gaudium is een prachtig bedrijf, ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt, anders had ik het ook niet zo lang volgehouden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden