Vuurwerkverbod: ‘ Niet de oplossing voor ontlasten van de zorg’
<p>Willy Heinen heeft het &nbsp;categorie 1 vuurwerk al uitgestald. &#39;Half december gaat de verkoop van start.&#39; &nbsp;(foto Lineke Voltman)</p>

Willy Heinen heeft het  categorie 1 vuurwerk al uitgestald. 'Half december gaat de verkoop van start.'  (foto Lineke Voltman)

Vuurwerkverbod: ‘ Niet de oplossing voor ontlasten van de zorg’

WINTERSWIJK - Onlangs heeft het kabinet een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk tijdens de aankomende jaarwisseling afgekondigd. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen.

Door Lineke Voltman

Aan drie verkopers van vuurwerk in Winterswijk, Leon te Kempel Tweewielers, Hobbyhuis Heinen en Carina Kolkman van Put’s Bazar vroegen we om een reactie.

Te Kempel en Heinen zijn beiden fervente vuurwerkliefhebbers. Zij vinden het uiteraard jammer dat het verbod er is. Te Kempel: “Ten eerste is het slecht voor de omzet maar ik zal ook de sfeer missen in de laatste week van december, het voelde altijd als een feestweek en dat gaan we nu missen. In het voorjaar werden al het knalvuurwerk en de pijlen verboden, waardoor er minder slachtoffers zouden zijn. De tegenstanders van toen hebben nu de coronapandemie aangegrepen om een algeheel vuurwerkverbod erdoor te krijgen.” Heinen en Kolkman zijn het eens met Te Kempel. “Een vuurwerkverbod is niet de oplossing. We begrijpen dat de ziekenhuizen ontlast moeten worden maar dat doe je niet op deze manier. Vuurwerk wordt er toch wel afgestoken. Carina Kolkman: “Voor ons is het extra jammer omdat wij na de overname van Put’s Bazar in april al veel omzet verloren hebben door de coronapandemie: geen feesten, evenementen etc. De verwachting was dat de verkoop van vuurwerk dit jaar goed zou worden, mensen zouden wel zin hebben in een feestje aan het eind van het jaar. Gezien de verkoopcijfers van de vorige eigenaar hebben we al voor 5.000 euro meer ingekocht dan voorgaande jaren omdat we meer kopers verwachtten.”

Vuurwerk uit Duitsland 
Volgens Te Kempel zal er ongetwijfeld vuurwerk aangestoken worden. “Misschien wat minder maar omdat het in Nederland niet te koop is gaan ze naar Duitsland. Ik heb al veel jongeren gesproken die dat van plan zijn of ze gaan illegaal vuurwerk kopen, wat nog veel gevaarlijker is. Ze willen toch knallen… Heinen is het helemaal eens met Te Kempel: “Ik denk dat het aantal slachtoffers dat naar de Eerste Hulp moet zeker door het zwaardere vuurwerk uit andere landen hetzelfde zal blijven.” Carina Kolkman is het eens met het uitgangspunt dat de ziekenhuizen ontlast moeten worden. “Maar een vuurwerkverbod is niet de oplossing. Het Nederlandse vuurwerk is veilig en het is eigenlijk heel erg knap als men het voor elkaar krijgt om met het consumentenvuurwerk letsel op te lopen, als je het volgens de voorschriften aansteekt.” Te Kempel voert nog aan dat Diederik Gommers, intensive care arts en lid van het Outbreak Management Team, in een talkshow ‘ja’ heeft geknikt op de vraag of misschien corona gebruikt wordt om het vuurwerk te verbieden.

Financiële consequenties 
Alle verkopers geven aan dat ze al kosten gemaakt hebben. “De keuringen van de opslagruimte zijn al geweest, die kosten toch gauw 500 euro, daarbij kunnen kosten in rekening gebracht worden voor drukwerk door de leveranciers. Maar het ergste is de omzet van enkele tienduizenden euro’s. De bestellingen hebben we tegen kunnen houden, daar hoeven we dus niet voor te betalen.” Het rijk heeft toegezegd dat de mensen uit de vuurwerkbranche een vergoeding kunnen krijgen uit de bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen. Het gaat om een totaalbedrag van 40 miljoen euro. Te Kempel denkt dat die compensatie grotendeels de groothandels gaat ondersteunen. “Zij hebben eigenlijk het hele jaar voor niks gewerkt. De importeurs zijn het hele jaar bezig om vuurwerkcollecties samen te stellen en vanuit China bij hun dealers te krijgen, maar voor dit jaar moet alles in de opslag blijven staan. Zij lijden het grootste verlies.”

Controle aan de grens 
Verschillende burgemeesters van grensgemeenten hebben aangegeven eind december een controle aan de grens op vuurwerk aankopen te willen houden. Heinen denkt dat dit ook gaat gebeuren. “Hoe dat in de praktijk werkt weet ik niet maar ik hoop dat ze drie dagen gaan controleren.”
“Ik kan de grens niet sluiten, dat is geen optie”, laat burgemeester Bengevoord desgevraagd weten. “Wel zullen politie en boa’s gedurende de komende tijd extra controleren in het grensgebied. We gaan binnen de Achterhoek en Kreis Borken werken aan een gezamenlijke campagne”, aldus de Winterswijkse burgemeester.

Toch nog vuurwerk te koop
Toch nog met veilig en met goedgekeurd vuurwerk oud en nieuw vieren? Bij de winkels is er ruim een assortiment categorie 1 vuurwerk te koop zodat we toch nog ‘knetterend’ het nieuwe jaar in kunnen gaan! Niet alleen met sterretjes maar ook knetterballen, grondbloemen, allerlei fonteinen, luchthuilers, sierpakketten en geluksballonnen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden