Christoph Holtwisch (l) ontvangt uit handen van burgemeester Bengevoord de erepenning (foto Lineke Voltman)

Christoph Holtwisch (l) ontvangt uit handen van burgemeester Bengevoord de erepenning (foto Lineke Voltman)

Erepenning Winterswijk voor voormalige Duitse burgemeesters

Algemeen

WINTERSWIJK - Voor de eerste keer in het 30-jarig bestaan van de erepenning van de gemeente Winterswijk is deze donderdag 12 november uitgereikt aan twee Duitse oud-burgemeesters, te weten Dr. Christoph Holtwisch (Stadt Vreden) en Christian Vedder (Südlohn). Beide heren hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 september in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen besloten om geen vervolgtermijn als burgemeester te aanvaarden nadat ze dit ambt beiden elf jaar hadden vervuld.

Door Lineke Voltman

Burgemeester Joris Bengevoord, die de erepenningen uitreikte, zei dat zowel de gemeenteraad als het college van Winterswijk van mening waren dat beide vertrokken burgemeesters zich volop hebben ingezet voor een goede grensoverschrijdende samenwerking en tevens lid waren van de werkgroep die het grensoverschrijdend strategiedocument tussen de Kreis Borken en de Achterhoek heeft opgesteld. Daarnaast hebben ze grote betrokkenheid getoond bij officiële bezoeken van Kamerleden.

Grensoverschrijdend bedrijventerrein
Als eerste werd de penning met bijbehorende oorkonde overhandigd aan de oud-burgemeester van Stadt Vreden en dat gebeurde op de grens bij Vreden. Burgemeester Bengevoord roemde de samenwerking met de gemeente Vreden met name bij de ontwikkeling van een grensoverschrijdend dienstencentrum dat pal over de grens bij het bedrijventerrein Gaxel gaat komen en waarbij Holtwisch een grote inzet toonde. “Daarnaast was u samen met mij duovoorzitter van de stuurgroep Grenzhoppers. U heeft laten zien dat grensoverschrijdende samenwerking van twee kanten moet komen en dat je tijd moet investeren in de wederzijdse relatie.” Holtwisch zei zich vereerd te voelen met de toekenning van de penning. “Ik was heel verbaasd en vind het een hele eer, vooral omdat ik de eerste Duitser ben die hem ontvangt. We hebben in de afgelopen jaren altijd goed samengewerkt met de gemeente Winterswijk.” Na elf jaren burgemeester te zijn geweest is Holtwisch nu werkzaam als professor aan de ‘fachhochschule’ in Müllheim.

Buurttaalproject 
Een half uur later werd de uitreiking van de erepenning voortgezet aan de grens met Duitsland in Kotten. Hier ontving Christian Vedder uit handen van burgemeester Bengevoord de erepenning. Evenals Holtwisch was Vedder naar deze plek gelokt niet wetende wat er zou gaan gebeuren. Vedder heeft zich volgens Bengevoord de afgelopen jaren onder andere bezig gehouden met het project Buurttaal waarbij basisscholen in de grensregio elkaars taal en cultuur leren kennen. “Daarnaast waren we samen tijdens talrijke bijeenkomsten in Den Haag en Brussel het gezicht van de grensstreek en de grensoverschrijdende samenwerking. Ook was u aanwezig toen we bij de Europese verkiezingen een stemlokaal hadden in Oeding.”

Vedder toonde zich zeer verrast met de erepenning. “Ik ben trots en dankbaar dat ik deze penning mag ontvangen. Het contact met de gemeente Winterswijk en de burgemeester was altijd zeer goed en ik heb met veel plezier samengewerkt. Het Buurttaalproject begon klein en inmiddels is het in vele andere plaatsen langs de grens opgestart.“ Vedder heeft begin dit jaar besloten om zich niet meer kandidaat te stellen als burgemeester. “Ik ben nu op een leeftijd dat ik nog wat anders kan beginnen en ik ga aan de slag als advocaat in Münster.”

De erepenning van de gemeente is in het verleden onder meer uitgereikt aan Dick Veenhuis, Johanna Reiss, Thijs van Beem en Ilse Saris.

Christian Vedder toont de oorkonde behorende bij de erepenning (foto Lineke Voltman)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant