Van links naar rechts:  Esmeralda Jonkers 1e prijs publiek, Regina Grevink, 2e prijs en Bart Borkent-Dekker 3e prijs. Foto: Lineke Voltman
Van links naar rechts: Esmeralda Jonkers 1e prijs publiek, Regina Grevink, 2e prijs en Bart Borkent-Dekker 3e prijs. Foto: Lineke Voltman

Gevarieerde expositie cursisten WAS in Gasthuus

WINTERSWIJK - In het Gasthuus aan de Misterade heeft de Winterswijkse Academie voor de Schilderkunst (WAS) op 12 en 13 september de jaarlijkse expositie van werken van leerlingen gehouden. Door corona kon het dit jaar niet zoals gebruikelijk plaatsvinden in het voorjaar, maar is het doorgeschoven naar afgelopen weekeinde. In maart moesten de lessen gestaakt worden, op 31 augustus werd begonnen met de inhaallessen en op 21 september gaan de reguliere cursussen weer van start.

Door Lineke Voltman

Volgens Vic Hulshof, docent bij de WAS, was het aantal schilderijen dat ingeleverd was door de cursisten iets minder dan andere jaren. “Ondanks de grote ruimte in het Gasthuus hadden we minder muren ter beschikking. Elke cursist mocht twee werken tentoonstellen, in totaal hangen er 70 schilderijen. Ondanks dat er minder werken zijn is het toch een mooie, gevarieerde tentoonstelling geworden."

Vakjury- en publieksprijs
Aan de expositie zijn ook prijzen verbonden. Een vakjury bestaande uit Louis Nijhuis, Henry Wolters en Paul Wieggers, beoordeelt de werken en nomineert zo’n 30 schilderijen. Daaruit werden dan de 1e, 2e en prijs gekozen. Hulshof: “De vakjury let vooral op de artistieke kwaliteit en de mate van eigen inbreng, dus niet een nageschilderd plaatje. Daarnaast mogen ook de bezoekers hun stem uitbrengen. Daarbij zie je dat de smaak van het publiek toch vaak verschilt met die van de vakjury. Vooral een schilderij dat oogt als een foto is favoriet bij het publiek.”

Realistische boerderij
De bewering van Hulshof kwam ook dit jaar uit. Bij het publiek was het realistische olieverfschilderij van Esmeralda Jonkers uit Winterswijk favoriet. Zij schilderde de boerderij van de fam. Grootveld aan de Groenloseweg zeer gedetailleerd. “Vier jaar geleden ben ik begonnen met schilderen. Ik werk met acryl en olieverf maar ook met pastelkrijt. Mijn stijl is realistisch, ik wil dat je kunt zien wat het is en het moet niet te modern zijn. Blijkbaar heeft mijn olieverfschilderij van de boerderij het publiek het meest aangesproken.” Inmiddels heeft Esmeralda het schilderij al verkocht.

Eerste olieverfportret
De vakjury koos voor een olieverfportret van Charlotte Heesen. “ Ik schilder al 46 jaar en dit is mijn eerste olieverf portret, met acrylverf heb ik al meer portretten gemaakt.“ Charlotte heeft het schilderen niet van een vreemde: “De bekende Winterswijkse schilders Ger Heesen en Riek van der Lichte waren mijn oom en tante en van haar heb ik ook les gehad. Ook mijn broer Derk Jan Heesen is schilder.” Het is niet voor het eerst dat een schilderij van Charlotte de eerste prijs behaalt, ze heeft al ettelijke keren gewonnen.

Voor de schildercursussen van de WAS kan men nog inschrijven. Volgens Hulshof is het ruime atelier aangepast overeenkomstig de corona eisen en heeft iedereen voldoende ruimte om te werken. Er zijn 11 schildersezels beschikbaar en 7 plaatsen aan tafel. Meer informatie is te vinden op www.winterswijkseacademie.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden