Een speciale taart voor Rick Huiskamp en zijn vrouw. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een speciale taart voor Rick Huiskamp en zijn vrouw. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Houtzagerij in ‘t Woold mooiste gebouw uit de periode 45-65

Algemeen

Monument van de toekomst

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De houtzagerij van de familie Huiskamp in ’t Woold is volgens twee derde van de stemmers de mooiste “ruwe diamant” van Winterswijk. Op vrijdag 11 september overhandigde wethouder Henk Jan Tannemaat de plaquette dat aan het gebouw kan worden bevestigd. De verkiezing van het mooiste pand uit de wederopbouwperiode van 1945 – 1965 is georganiseerd door het Geldersch Genootschap. Het doel was om te laten zien dat ook deze periode waardevolle bouwkunst heeft opgeleverd.

Meer bekendheid geven aan de periode van de wederopbouw
De verkiezing is een onderdeel van het project “Nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek”. Joanne te Winkel van het Geldersch Genootschap vertelde dat het project wil laten zien dat er veel meer waardevols over is uit de wederopbouw dan iedereen zich realiseert. “In de oorlog was veel verwoest en daarna is er veel gebouwd.” Omdat de bouw van woningen, ook vanwege de woningnood, snel moest, is de kwaliteit niet altijd hoog geweest. Door voor elf gemeenten in de Achterhoek de verkiezing van de mooiste “ruwe diamant” te organiseren wilde het genootschap meer bekendheid geven aan de wederopbouw-periode. In Winterswijk waren naast de houtzagerij de Delftse schoolbuurt (Beukenstraat, Eikenstraat, Notenboomstraat), school de Zwanenpol aan de Plataanlaan, de textielfabriek Meijerink en Co aan de Morsestraat en de Industriehallen aan de Industrieweg 8-14, waar nu nog Winterwarm is gevestigd, genomineerd. Te Winkel noemde de houtzagerij de terechte winnaar en een voorbeeld van het sobere bouwen in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Gebouwd door de grootvader
De grootvader van Rick Huiskamp startte met een houtzagerij in 1895. In 1959 werd die uitgebreid met het deel dat de publieksprijs kreeg. Het gaat om de rechtervoorkant van het gebouw aan de Gosselinkweg. Daarnaast liggen de bomen, die nog gezaagd moeten worden en het resultaat daarvan, de balken en planken. De houtzagerij is een echt familiebedrijf, maar in het pand is ook ruimte voor de bedrijven van Johan Meijer, KST 24-7 en Komejo. Hij is elders in ’t Woold bij zijn huis begonnen, maar had meer ruimte nodig. Die vond hij in de houtzagerij. Komejo maakt producten voor de afvalverwerkingssector. Wethouder Henk Jan Tannemaat noemde de houtzagerij een monument voor de toekomst. “Het is sober, maar ook heel erg mooi. Je grootvader zal niet gedacht hebben bij de bouw dat het nu als waardevol wordt beschouwd”, zei hij tegen Rick Huiskamp. De plaquette en een taart met passende afbeelding waren op een tafel gezet, zodat Huiskamp ze zelf kon pakken.

Aanmoediging om het pand goed te onderhouden
Rick Huiskamp was zich tot voor kort niet bewust dat het een bijzonder pand was. Joyce Ras van de gemeente Winterswijk had hem daar voor het eerst op gewezen. “Dan ga je zelf ook de waarde zien.” Nadat de houtzagerij was genomineerd leidde dat tot veel aandacht. Mensen kwamen langs om het pand te fotograferen en te bekijken. “Wij hebben veel schik gehad van de nominatie”, zegt Huiskamp. “Iedereen ging zich er mee bemoeien. De aandacht kwam van alle kanten.” Hij is er trots op dat zijn gebouw door het publiek is gekozen. “Misschien is er in de buurtschappen wat meer gestemd.” Hij ziet de prijs als een aanmoediging om het pand goed te blijven onderhouden en overeind te houden. “Door je er in te verdiepen zie je de waarde. De soberheid en eenvoud maakt het krachtig.”

Wethouder Tannemaat
De voorkant van de houtzagerij. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De plaquette en de taart. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant