Meteen al belangstelling voor wonen in Rumah Kasih

Algemeen

Aan eind informatie-bijeenkomst al 17 intentie-verklaringen getekend

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Om echt te kunnen starten met een appartementencomplex voor Molukkers en Nederlanders met een Indische achtergrond zijn minstens 30 mensen nodig, die er willen gaan wonen. Daarom organiseerden de initiatiefnemers van Rumah Kasih, zoals het huis gaat heten, een bijeenkomst om de belangstelling te peilen. De opkomst afgelopen zaterdag in Boogie Woogie was goed en na afloop leverden meteen al zeventien mensen een ondertekende intentieverklaring in.

Serieuze belangstelling
Initiatiefnemer Suzie Dekker is optimistisch dat de 30 al snel gehaald zal worden. Op 9 september is er weer een gesprek met de gemeente en de Woonplaats over de wens om het appartementencomplex met gemeenschappelijke ruimten te realiseren. Zaterdag bleek er zelfs al belangstelling van twee oud-Winterswijkers uit Alphen aan de Rijn, die speciaal voor de bijeenkomst naar Winterswijk waren gereisd. Zij willen graag in het complex komen wonen. De intentieverklaringen zijn niet bindend, maar wel nodig om aan te tonen dat er voldoende serieuze belangstelling is. Bovendien mogen mensen die zo’n verklaring hebben getekend meedenken bij de verdere uitwerking van de plannen.

Liefst 150 belangstellenden
Suzie Dekker is met een groep van twaalf al drie jaar bezig geweest met het huis voor de Moluks-Indische gemeenschap, waarin ook anderen die hiermee affiniteit voelen welkom zijn. Er zijn dialoogbijeenkomsten gehouden, die al de belangstelling voor het plan peilden. Zaterdag werden ook twaalf 'jongeren' van de derde generatie van de Moluks-Indische gemeenschap voorgesteld. “Zij kunnen allerlei zaken veel beter uitwerken dan wij kunnen”, zei Dekker. Refaim Pietersz lichtte daarna het plan kort toe. “Het gaat een heel mooi huis worden”, zei hij, “Mooier dan waar u nu woont.” Pietersz noemde 30 als minimum, maar wil het liefst dat er 150 mensen hun belangstelling tonen. “Dan kunnen we ook meer vragen van de gemeente.” Om het initiatief verder uit te werken wordt een stichting opgericht.

Locatie zoeken in de buurt van de Mollukse kerk
Tijdens de bijeenkomst werd een filmpje vertoond, waarin oud-Winterswijker en beroemd muzikant Nippie Noya vertelde over een Moluks huis in Barneveld, waar hij zich prima thuis voelt. Hij kon het Winterswijk alleen maar aanbevelen om een soortgelijk huis daar te bouwen en er te gaan wonen. De initiatiefnemers maakten duidelijk dat het niet om een woonzorgcentrum gaat, al zal er wel goede zorg zijn voor de oudere bewoners. Er komen appartementen met een of twee slaapkamers, maar hoe het er allemaal precies zal uitzien moet nog blijken. Voor Rumah Kasih wordt een geschikte locatie gezocht in Winterswijk-oost, het liefst in de buurt van de Molukse kerk.

Op zaterdag 5 september is er voor belangstellenden nog gelegenheid om tussen 14.00 en 16.00 uur vragen te stellen aan de initiatiefnemers in de Molukse Kerk en eventueel een intentieverklaring in te vullen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk