De sjoel. Foto: PR
De sjoel. Foto: PR

Kennismaken met sjoel en synagoge Winterswijk

WINTERSWIJK - Achter het synagoge-complex in Winterswijk gaat een groot aantal verhalen schuil. Wie daar belangstelling voor heeft kan ze leren kennen tijdens twee rondleidingen, op 11 en 12 augustus. Op 13 augustus is er ook nog een Duitstalige rondleiding.

De synagoge wordt in het Jiddisch ‘sjoel’ genoemd, afgeleid van het Duitse woord ‘Schule’. Een synagoge is namelijk een soort school, een plek om te leren en te onderwijzen uit de Thora, die de grondslag vormt van het joodse geloof. Pal naast de synagoge staat een schooltje met twee klaslokalen - ook de joodse kinderen werden in het geloof onderwezen. Achter de synagoge, enigszins verstopt, staat het mikwe, het rituele badhuis.
Het synagogecomplex omvat verder een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde. Ook is er een begraafplaats, die tot het eind van de 19de eeuw in gebruik is geweest. In het hoge gras zijn nog acht grafstenen te vinden.
De gebouwen herinneren aan de eens bloeiende joodse gemeenschap van Winterswijk, die meer dan 300 mensen omvatte. Deze joodse Winterwijkers leven voort in de verhalen die nu worden verteld.
De Nederlandstalige rondleidingen op 11 en op 12 augustus en de Duitstalige op 13 augustus beginnen alle om 19.00 uur. Ze starten bij de ingang van de synagoge aan de Spoorstraat 32. Aanmelding is vanwege de corona-regels verplicht en kan via een e-mail aan info@synagogewinterswijk.nl.
Deze bijzondere rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost 5 euro per persoon (kinderen 3,50 euro). Alle mannelijk bezoekers moeten in de sjoel hoofdbedekking dragen. Er zijn keppeltjes aanwezig, maar ook zelf meegebrachte hoofddeksels, zoals een pet, zijn toegestaan.
Rondleidingen voor groepen zijn alleen mogelijk op aanvraag. Meer informatie daarover is te vinden op onderstaande website.


www.synagogewinterswijk.nl


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden