Suzanne Spexgoor (links), Marit Jacobs, Hans Roerdinkholder en een aantal leerlingen van basisschool De Vlier zien de Zomertoer van Actief Winterswijk helemaal zitten. Foto: Bart Kraan.
Suzanne Spexgoor (links), Marit Jacobs, Hans Roerdinkholder en een aantal leerlingen van basisschool De Vlier zien de Zomertoer van Actief Winterswijk helemaal zitten. Foto: Bart Kraan.

Zomertoer voor basisschoolleerlingen in de vakantie

Actief Winterswijk werkt samen met diverse partijen

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Winterswijkse basisschoolleerlingen die tijdens hun zomervakantie thuis blijven, hoeven zich dan niet te vervelen. Cultuurcoach Hans Roerdinkholder en de buurtsportcoaches Suzanne Spexgoor en Marit Jacobs bieden hen namelijk van maandag 20 juli tot en met vrijdag 21 augustus woensdag 26 augustus iedere week vier dagen de gelegenheid mee te doen aan activiteiten op sportief en cultureel gebied. Met als afsluiting op woensdag 26 augustus een Familiefestijn.

Het is de derde keer dat Roerdinkholder, Spexgoor en Jacobs, verenigd in Actief Winterswijk, de basisschoolleerlingen een zomerprogramma bieden. Maar de editie van dit jaar verschilt van de twee vorige, want deze is uitgebreider. En heeft ook een andere naam gekregen: Zomertoer.
De activiteiten vinden niet op een maar op diverse locaties plaats en er werken diverse partijen mee die vorige jaren er niet bij waren. ''Ieder jaar wordt het meer en uitgebreider'', vertelt cultuurcoach Roerdinkholder. ''Vorig jaar lag de nadruk op bewegen en vonden alle activiteiten plaats bij speeltuin Hakkelerkamp. Nu maken we gebruik van diverse locaties en doen diverse partijen mee, zoals de sportverenigingen Hickory, HCW, Skopein/Wivoc, Archeus, Jason Ombeng die een bootcamp verzorgt, Villa Mondriaan en verschillende corsoclubs. En in samenwerking met De Storm worden er bij Boogie Woogie workshops rap, theater en dans aangeboden.''
Doel is de kinderen een onvergetelijke vakantie in eigen dorp aan te bieden. ''Voor velen gaat de vakantie niet door'', aldus Roerdinkholder. ''Ze zouden dan zes weken niets te doen hebben. Op vakantie zouden ze nieuwe vriendjes hebben gemaakt en nieuwe plekken hebben ontdekt. Dat kunnen ze nu in hun eigen dorp doen, want hier is ook genoeg te ontdekken en kunnen ze genoeg nieuwe kinderen leren kennen. ''De activiteiten vinden van maandag 20 juli tot en met vrijdag 21 augustus plaats van maandag tot en met donderdag, telkens van 10.00 tot 12.00 uur. Op de dinsdag en donderdag ligt de nadruk op spel, sport en bewegen. ''Op de dinsdag bezoeken de kinderen een speeltuinen waar Beweegwijs voor de invulling zorgt. Het gaat dan om spel en plezier'', vertelt Spexgoor. Jacobs, actief voor Beweegwijs: ''Dan gaan we bijvoorbeeld oud-Hollandse spelen doen.''Op de donderdagen staat de sport centraal en maken kinderen kennis met diverse sporten. ''Dan gaan we bijvoorbeeld volleyballen en handballen op de beachvelden achter de kantine van Wiko op sportpark Jaspers'', zo noemt Spexgoor een voorbeeld.

De maandagen en woensdagen staan in het teken van cultuur. Kinderen gaan op vijf maandagen naar museum Villa Mondriaan. Ze krijgen daar een rondleiding langs oude werken van Piet Mondriaan en maken daarna in samenwerking met leden van diverse corsoclubs hun eigen corsokunst die is gebaseerd op het vroege werk van de beroemde schilder. ''Die werken worden van maandag 24 tot en met woensdag 26 augustus bij de dahliavelden van diverse corsoclubs tentoongesteld. Mensen die dat willen, kunnen dan een fietstocht langs die verschillende kunstwerken maken'', aldus Roerdinkholder.

Leden van corsoclubs die niet kunnen meewerken aan de sessies bij Villa Mondriaan maar wel een eigen kunstwerk willen maken, kunnen zich opgeven bij Roerdinkholder (mail: cultuurcoach@boogiewoogie.nl).

Op de woensdagen staan de workshops rap, dans en theater centraal, die alle twee keer worden gegeven. De workshops rap worden verzorgd door Jesse Klein Entink van East Garden Studio's, een nieuw muzieklabel van Urban en electronic dancemusic artiesten uit Winterswijk en omgeving. Romy Houwers van het dance-afdeling van Penta en Els Damen van Podium RebELS tekenen voor het verzorgen van de dansworkshops.

Familiefestijn
Tijdens het familiefestijn laten kinderen die hieraan hebben meegedaan, zien wat ze geleerd hebben. Deze uitvoeringen vinden op diverse plekken in en rond De Storm plaats. Roerdinkholder: ''Op deze manier kunnen we rekening houden met eventuele maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus, mochten die dan nog gelden.''Hoe het familiefestijn er verder uit gaat zien, is nog niet bekend. Roerdinkholder, Spexgoor en Jacobs hebben contact gezocht met diverse partijen, zoals Winkie, de Scouting en een aantal corsoclubs. ''We zijn nu bezig met het programma verder in te vullen en in te kleden'', aldus Roerdinkholder. ''Maar voor wat betreft Winkie denken we aan een dag waarin diverse activiteiten die normaal gesproken tijdens een hele Winkieweek (dit jaar afgelast vanwege de corona, BK) aan bod komen, nu op een dag worden gedaan. Ja, zoiets als de dagen voor basisschoolleerlingen ter vervanging van Kamp Wenters.''

Tijdens het Familiefestijn houden de drie organisatoren vanzelfsprekend rekening met de coronaregels. ''Maar we hopen dat tegen die tijd die nog meer versoepeld zijn'', aldus Roerdinkholder. ''Meer dan twee weken geleden zijn ze nog eens soepeler gemaakt, hopelijk hebben we tijdens het familiefestijn nog meer ruimte.''

Voor meer informatie en opgave: www.actiefwinterswijk.nl. Opgave is nog mogelijk tot een dag voor de activiteit.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden