De beoogde locatie voor het bezoekerscentrum. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De beoogde locatie voor het bezoekerscentrum. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Twijfels bij de gemeenteraad over cultuurkwartier en bezoekerscentrum Steengroeve

Algemeen

Wethouder wil door met de plannen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – “Neem afscheid van het cultuurkwartier.” Wim Wassink (CDA) was daar het meest duidelijk over, maar ook bij andere raadsfracties waren er twijfels over het plan te horen. Dit bleek bij de behandeling van de eerste termijn van de kadernota. Het draagvlak voor het bezoekerscentrum Terra Temporalis bij de Steengroeve kalft eveneens af. Een plek hiervoor zoeken in het centrum werd meerdere keren gesuggereerd. Wethouder Henk Jan Tannemaat blijft echter vasthouden aan beide plannen, al sluit hij aanpassingen niet uit.

Ontwikkeling Weurden van belang voor centrum
Al tijdens de bespreking van de toekomstplannen voor Boogie Woogie eerder deze maand bleek dat niet alle fracties meer een toekomst voor de muziek- en cultuurinstelling in het cultuurkwartier zien. Het verhuizen naar De Storm of het Gerrit Komrijcollege werd genoemd. Dat cultuurkwartier moet verschijnen aan het Weurden. Boogie Woogie en de Openbare Bibliotheek zouden er een plek krijgen gecombineerd met winkels en woningen. Aanvankelijk werd nog aan een bioscoop gedacht als derde culturele drager. Daarvan is gebleken dat die niet haalbaar is. Fractievoorzitter Wassink weet nu zeker dat het plan niet meer past bij de ambities. De financiële zorgen over de toekomst zijn mede door de coronaviruscrisis groter geworden. De vrees is dat het cultuurkwartier alleen haalbaar is met een forse bijdrage van de gemeente, hoewel het uitgangspunt is dat het geen extra geld moet kosten. “Wij blijven volop inzetten op het Weurden”, zei Tim Jonker (Winterswijks Belang), “Die plek moeten we ontwikkelen voor een leefbaar centrum. Niet alleen met woningen, wel met andere functies. We moeten niet te star zijn om het plan aan te passen.”

Bezoekerscentrum Steengroeve naar dorp halen
Peter Voogt (GroenLinks) stelde voor als derde cultuurdrager aan het cultuurkwartier het bezoekerscentrum Terra Temporalis toe te voegen. Hij zei dat er niet alleen aandacht aan geologie moet worden besteed, maar ook aan thema’s als natuur en landschap en de scholtengoederen. Ook Tom van Beek (Voor Winterswijk) en Wim Wassink (CDA) stelden voor het bezoekerscentrum naar het centrum te verplaatsen. Zij noemden de Museumfabriek als mogelijke locatie. Deze gedachte werd eerder voorgesteld door de omwonenden bij de Steengroeve, die tegen een groot bezoekerscentrum zijn dat te veel bezoekers aantrekt en de verkeersonveiligheid vergroot. Een kijkje bij de Steengroeve wordt de bezoekers van het bezoekerscentrum niet misgund. Dat kan gerealiseerd worden met een pendeldienst. Wassink denkt dat deze voorziening in Winterswijk zelf gunstiger is, omdat dan meer mensen daarna het centrum bezoeken. Volgens hem gebeurt dat niet als het in Ratum ligt. Hij verwees naar Obelink, dat veel bezoekers trekt van wie er niet veel naar het winkelcentrum gaan.

Snel duidelijkheid over het cultuurkwartier
Wethouder Henk Jan Tannemaat wil blijven inzetten op een cultuur-, woon- en werkkwartier aan het Weurden. “Het is een drie-eenheid. De een kan niet zonder de ander. De weg naar een betaalbare invulling is niet gemakkelijk, maar is het is belangrijk voor het centrum en daarom houden we er aan vast.” Explorius, het bedrijf dat bezig is om een betaalbaar plan voor het cultuurkwartier te ontwikkelen, is nog volop bezig om allerlei mogelijke oplossingen in beeld te brengen. “Eind deze maand of aan het begin van de volgende kunnen we uitsluitsel geven.” Ook een grote wijziging van de plannen voor het bezoekerscentrum Terra Temporalis is voor de wethouder nog niet aan de orde. “De initiatiefnemers werken aan het draagvlak. De plek bij de Steengroeve is de beste locatie. De betrokkenenparagraaf blijft daarbij belangrijk. We moeten er samen met de buurt uitkomen. Ratum moet er trots op kunnen zijn.” Volgens Tannemaat zijn er daarbij nog keuzes mogelijk. Hij wees er wel op dat Terra Temporalis geen initiatief is van de gemeente en daarom vindt hij het geen taak van de gemeente is om allerlei andere mogelijkheden te onderzoeken. Loes ten Dolle (D66) had daar eerder tijdens de vergadering al op gewezen. “Terra Temporalis is een initiatief van een particuliere stichting. Moeten wij dan zeggen: ga ergens anders naar toe?” Wim Wassink (CDA) vond van wel. “Wij betalen als een gemeente een hoop geld mee, dan mogen we dat ook vragen.” Vorig jaar november stemde nagenoeg de gehele gemeenteraad nog in met het aangepaste ruimtelijke kader om het bezoekerscentrum te kunnen realiseren bij de Steengroeve. Tom van Beek (Voor Winterswijk) stemde toen als enige tegen. Hij was niet tegen het bezoekerscentrum, maar vond dat pas een besluit kon worden genomen als de betrokkenparagraaf beter werd ingevuld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant