Dominee Marsman neemt een kerkdienst op in de Jacobskerk in Winterswijk. Foto: Ans ter Horst
Dominee Marsman neemt een kerkdienst op in de Jacobskerk in Winterswijk. Foto: Ans ter Horst

Kerken in Coronatijd

Algemeen

WINTERSWIJK – Een predikant spreekt vanaf een kansel, de kerkganger zit in de banken en zingt met orgel of band mee. Zo ging het, maar sinds half maart niet meer. De Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) besloot sinds de eerste maatregelen in de intelligente lockdown geen fysieke kerkdiensten meer te houden. Maar de verbinding met de mensen en de verkondiging uit de bijbel heeft zijn weg inmiddels gevonden naar de huiskamers via de digitale mogelijkheden.

Door Leander Grooten

Het wordt kerken nog wel eens verweten uit de tijd te zijn, maar hiervan lijkt geen sprake getuige de veelvoud aan uitingen om de mensen te bereiken en een hart onder de riem te steken.

Online diensten
De PGW zendt elke week een kerkdienst uit in plaats van de zondagse eredienst. Natuurlijk is het niet hetzelfde en geeft het de 'kerkganger' een ander gevoel, maar kan de verbinding evengoed worden gemaakt. Via www.pgwinterswijk.nl kan iedereen
doorklikken naar kijken via het YouTube kanaal van de PGW, of alleen luisteren naar de diensten. Opnames zijn in de week voorafgaand aan de zondag gedaan. De luisteraar kan op elk gewenst moment inschakelen. "We zien dat veel mensen de weg vinden naar onze diensten en zij spreken hun waardering daarover uit," zo laat de kerk weten.

Stiltecentrum
"Nu ik er niet meer kan komen, merk ik pas hoezeer ik dat mis," aldus een 82-jarig lid van de kerk, "ik mis het zo om daar te komen." Om deze reden, en om mensen stilte en rust te gunnen in deze tijd van zorg, is het Stiltecentrum van de Jacobskerk van woensdag tot en met zaterdag geopend van 15.00-17.00 uur. De maatregelen nopen om niet meer dan twee mensen tegelijkertijd toe te laten. "De mensen gaan daar verantwoordelijk mee om," zo laten de pastores weten die aanwezig zijn bij de openstelling. Bezoekers kunnen een kaarsje branden en een moment stil zijn.

Pastorale zorg
De predikanten van de PGW staan klaar om zorg te verlenen daar waar dat nodig is: eenzaamheid, ziekte, zorgen, zoeken naar steun en bevestiging. Mensen kunnen op de website van de gemeente contactgegevens van de predikanten en kerkelijk werkers vinden om contact mee op te nemen. Daarnaast ontplooien zich initiatieven zoals belcirkels en videobelcontact om
eenzaamheid tegen te gaan.

Zondagsbrief
Tot slot ontvangen al honderden Winterswijkers de wekelijkse zondagsbrief, die sinds de coronacrisis extra veel informatie bevat. Deze nieuwsbrief wordt op donderdag per e-mail verstuurd. "Zo blijft iedereen op de hoogte van het wel en wee," zegt de kerk. Via een mail aan zondagsbrief@pgwinterswijk.nl kan er aangegeven worden deze graag te willen ontvangen.
Collectes in kerkdiensten liggen stil, maar evengoed zijn er wekelijks doelen waar geld naartoe gaat. Deze doelen staan wekelijks op de zondagsbrief vermeld. Wie teen gift wil doen kan informatie vinden op de site.


www.pgwinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant