Ricarda Kleffel is een van de 19 vrouwen die hun verhaal vertellen in het boek 'Fiere Vrouwen'. Foto: Lineke Voltman
Ricarda Kleffel is een van de 19 vrouwen die hun verhaal vertellen in het boek 'Fiere Vrouwen'. Foto: Lineke Voltman

Ricarda Kleffel vertelt haar verhaal in het boek 'Fiere Vrouwen'

WINTERSWIJK - Onlangs is een boek uitgekomen met als titel 'Fiere Vrouwen' van Meriam Jansen, waarin negentien vrouwen hun verhaal vertellen over hoe ze de weg naar zichzelf hebben gevonden en op die manier zingeving creërden. Eén van de deze vrouwen is de Winterswijkse Ricarda Kleffel, 48 jaar geleden geboren in Hamburg en woonachtig in de buurtschap Woold.

Door Lineke Voltman

In haar woonboerderij heb ik een gesprek met Ricarda over haar en haar deelname aan het boek: "Ik heb gekozen om deel te nemen aan dit project omdat ik vrouwen graag wil inspireren om hun eigen weg te gaan, hun passie te ontdekken en de voldoening te vinden die werk/leven je kan geven als het bij je past. Ik ben beeldend kunstenares, in mijn boerderij heb ik een atelier- en meditatieruimte ingericht, waar ik ook cursussen geef in beeldende kunst als boetseren, tekenen en beeldhouwen.
Later is er beneden een werkplaats gerealiseerd waar ook buiten gewerkt kan worden. Op het weiland tegenover de boerderij ontstond een beelden- en bezinningstuin. "

Creatieve cursussen
Ricarda: "In mijn passie voor kunst is er altijd een verlangen geweest om met mensen te werken en de voldoening die het creatieve werken mij geeft te delen. Daarom geef ik cursussen in creativiteit en innerlijke ontwikkeling. Ik probeer mensen door het werken met natuurlijke materialen meer in aanraking te brengen met hun zintuigen." Naast de kunstacademie heeft Ricarda jarenlang diverse cursussen en therapieën gevolgd waardoor ze mensen ook individueel kan begeleiden als ze met iets zitten of vastgelopen zijn in hun leven.

Waarom heb je je verhaal geschreven?
"Ik ben benaderd door de schrijfster, die ik ken van een groep vrouwen op Facebook. Meriam Jansen heeft een aantal jaren gewerkt als vrouwencoach en de ontwikkeling van vrouwen gaat haar heel erg aan het hart. Op Facebook deed ze een oproep naar vrouwen die hun verhaal wilden vertellen, vrouwen die op een gegeven ogenblik op zoek zijn gegaan naar hun eigenheid en keuzes hebben gemaakt om hun eigen weg te gaan en daarmee hun leven hebben veranderd onder andere om een bijdrage te leveren aan de samenleving of door ziekte of anderszins gedwongen waren het oude leven los te laten en met name op welke manier ze dat gedaan hadden. Ik heb uitvoerig met Meriam daarover gesproken en besloot dat ik mijn persoonlijke verhaal wilde vertellen en dat het dan vooral moest gaan over het keerpunt in mijn leven, maar daarover zo meer."

Keerpunt in het leven
"Geboren met een sterke verbeelding, een rijk gevoelsleven en een creatief talent in een kunstzinnige familie, heb ik gekozen om beeldend kunstenaar te worden. Al vroeg droomde ik van een nieuwe samenleving waarin gelijkwaardige ruimte zou zijn voor iedereen om te groeien en bloeien. Het keerpunt in mijn leven was de geboorte van mijn jongste zoon en de daarop volgende scheiding van mijn partner in 2012. Ik merkte dat ik in die relatie heel erg ondergesneeuwd was geraakt, bijna niet meer werkte en me heel dienstbaar opstelde. Dat inzicht raakte me diep. In mijn verhaal verwoord ik het als volgt: 'Vanuit mijn diepste oergrond laaide mijn innerlijk vuur op en als het gebrul van een woedende leeuwin kwam mijn kracht tevoorschijn, mijn strijdvaardigheid. Ik ontdekte hoe ik mijn eigen ruimte kon innemen, mijn eigen licht kon laten stralen. Ik leerde mijn innerlijke impulsen te voelen, te vertrouwen en te volgen'. Die droom van vroeger heb ik daarna uiteindelijk waar kunnen maken in het Woold."

'Vanuit mijn
diepste
oergrond
laaide mijn
innerlijk
vuur op'


Volgens Ricarda kan het boek 'Fiere Vrouwen' inspirerend zijn voor vrouwen (maar ook mannen), die zich afvragen hoe ze hun leven net iets meer vorm kunnen geven of ook op een keerpunt in hun leven staan. Vrouwen zouden herkenning kunnen voelen bij het lezen van de verhalen en er misschien steun uit kunnen halen voor hun eigen weg.
'Fiere Vrouwen' is voor 20 euro verkrijgbaar via de Facebook pagina van Meriam Jansen en vanaf
komend weekend ook bij boekhandel Kramer in Winterswijk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden