Kees (1) en Saar (4) spelen in deze periode op momenten dat het nodig is bij SWW. Foto: PR
Kees (1) en Saar (4) spelen in deze periode op momenten dat het nodig is bij SWW. Foto: PR

Kinderopvang vervult essentiële rol in coronacrisis

Algemeen

'Hartverwarmend hoe iedereen zich inzet'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - De kinderopvang is er klaar voor en zet zich in om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de coronacrisis. Joyce Boom van de SWW-Kinderopvang, Selma Hannink-van Ommen van kindercentrum Eigenwijsjerijk en Cindy Boom van Gastouderbureau Gemoederlijk geven aan dat hun organisaties voor goede kinderopvang zorgen, zodat de ouders, werkzaam in cruciale beroepen of vitale processen, zich op hun werk kunnen richten.

Joyce Boom, directeur-bestuurder SWW Kinderopvang: "Het kind centraal, dat is waar het om gaatbij SWW. Dit doen wij door ouders te ontzorgen en samen te werken met onze partners. Juist in deze tijd. Wat er zoal gedaan wordt? De kinderen hebben bij ons tekeningen en knutsels gemaakt voor opa en oma en bewoners in verzorgingshuizen. Laatst hebben de kinderen lekkere
appelflappen gebakken die de ouders na een dag hard werken, meekregen naar huis. Hoewel het aantal kinderen momenteel minder is dan op gewone dagen proberen de pedagogisch medewerksters zoveel mogelijk contact te houden met alle kinderen. Dat gebeurt onder meer door videobellen en het naar elkaar opsturen van foto's en filmpjes. Ook kunnen ze thuis aan de slag en
krijgen opdrachtjes van ons, zoals het zo lang mogelijk omhoog houden van een wc-rol of het maken van smoothies. Er worden dagelijks nieuwe dingen bedacht. Wij missen de kinderen enorm en merken dat dat andersom ook zo is. Ik ben ongelooflijk trots op de creativiteit en inventiviteit die deze periode met zich meebrengt!"

De Springplank is op dit moment de centrale opvanglocatie van de SWW. Met behulp van Obelink Vrijetijdsmarkt is er een slaapruimte ingericht voor 24-uurs opvang. Dus ook 's avonds, 's nachts en in de weekenden kunnen kinderen er terecht. De ervaren medewerkers bieden liefdevolle aandacht in een omgeving die aanvoelt als een tweede thuis. Mede hierdoor kunnen ouders zich in deze periode focussen op het verlenen van zorg.
Joyce: "Het is belangrijk dat het vooral aanvoelt als een tweede thuis met diverse mogelijkheden. We hebben niet alleen bedden, maar ook mogelijkheden tot douchen en voorzien in maaltijden. Wij hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en proberen daar in deze tijd zo goed mogelijk invulling aan te geven door er te zijn voor kinderen en hun ouders."

Op Eigenwijsjerijk zetten ze de schouders eronder. Selma Hannink, mededirecteur-eigenaar Eigenwijsjerijk: "Het is nu wel een stuk rustiger. We hebben ervoor gekozen op beide locaties open te zijn, dus zowel aan de Schoolstraat als aan het Handelscentrum. De kinderen die opvang nodig hebben, krijgen dit op hun vertrouwde locatie. We willen hen vooral ook een leuke dag bieden. Het is hartverwarmend om te zien dat iedereen zijn beste beentje voorzet en zoveel als het kan en nodig is, ingeroosterd wil worden. De solidariteit is groot. Ouders zijn blij met de opvang, zodat ze hun belangrijke werk kunnen doen. De kinderen die er zijn, krijgen volop aandacht en als het maar even kan, gaan we ook buiten spelen. Uiteraard nemen we alle richtlijnen van het RIVM in acht. Mondkapjes gebruiken we niet. Dat schrikt alleen maar af en het helpt ook niet echt. Met de kinderen die niet komen, houden we ook zoveel mogelijk contact. We maken filmpjes en sturen die op. Thuis kunnen de kinderen dan naar ons kijken, terwijl we bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen. Dat valt goed in de smaak."
Vooralsnog hoeven ouders zich over het financiële gedeelte geen zorgen te maken. De overheid heeft aangekondigd de kosten van de kinderopvang volledig te vergoeden en dus is iedereen gevraagd het contract na te komen en niet op te zeggen.
Selma: "Het is een aparte tijd. Ik ben nu vooral bezig de richtlijnen goed in de gaten te houden. Er komt zowel vanuit het ministerie als de branchevereniging veel informatie binnen. Indien nodig kunnen wij ook 24 uurs opvang bieden, maar toe nu toe hebben we die vraag nog niet gehad. Voor nu is het even crisismanagement. Hopelijk niet lang meer."

Cindy Boom, mededirecteur en eigenaar Gastouderbureau Gemoederlijk: "Er komt heel veel op ons af. Veel vragen van zowel gast- als vraagouders. Inmiddels is er wel duidelijkheid over de vergoeding. Dat stelt veel ouders gerust. Voor ouders met cruciale beroepen gaat de opvang in goed overleg gewoon door, alhoewel het nu wel rustiger is. Voor de gemeenten in de Achterhoek zijn we aan het inventariseren welke noodopvang onze gastouders kunnen leveren. Het is goed om te zien dat er
veel spontane meldingen komen van gastouders die extra kinderen willen opvangen. Dat doet ons deugd, maar huisbezoeken en plaatsingen staan nu op een laag pitje. Telefonisch onderhouden we contacten. We moeten natuurlijk ook goed in de gaten houden of er bij gastouders geen zieke huisgenoten zijn. Het komt ook voor dat de kinderen zelf verkouden zijn of koorts hebben. Dan moeten we andere oplossingen zoeken. Maar iedereen werkt goed mee. Thuiswerken is natuurlijk wel een goede maatregel, maar het valt in de praktijk ook niet altijd mee met een peuter op schoot. We willen natuurlijk heel graag dat de crisis snel over is, maar het doet wel goed om te zien hoe er op alle fronten volop medewerking is. Dat wat we met elkaar doen blijft maatwerk!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant